miercuri, 29 aprilie 2009

SIMPLICITY...


Avem tendinta sa complicam inutil lucruile De obicei ne tinem de regula: “de ce simplu, daca se poate si complicat?” E un adevarat chin sa explici un lucru pe intelesul unui copil pentru ca de regula credem ca lucrurile complicate sunt mai valoroase.

Lasate sa mearga singure lucrurile nu vor deveni niciodata mai simple ci doar din ce in ce mai complicate. Unii oameni urasc simplitatea in timp ce altii o apreciaza dar gasesc foarte greu sa reuseasca sa faca ceva simplu si usor de folosit. Oricine poate face o salata, dar putini stiu sa orneze o maslina.

Am citit de curand Edward de Bono : Simplicity, pe care v-o recomand cu caldura. Mai jos gasiti un rezumat al legilor simplitatii :

1. Trebuie sa pretuiesti simplitatea
Pentru a ajunge la simplitate ai nevoie sa ti-o doresti. Pentru a ajunge sa iti doresti simplitatea trebuie sa o consideri de mare valoare.

2. Trebuie sa fi decis sa cauti simplitatea
Oamenilor le place simplitatea daca vine pe gratis dar putini sunt dispusi sa investeasca resurse, timp si bani ca sa faca lucrurile mai simple.

3. Trebuie sa intelegi foarte bine problema
Daca nu cauti sa intelegi care este exact problema pe care vrei sa o simplifici, rezultatele tale vor fi ’simpliste’, mai degraba decat simple. Simplitatea fara intelegerea fenomenului este fara valoare.

4. Trebuie sa creezi alternative
Nu trebuie sa cauti mereu sa descoperi o singura solutie. Mai degraba faci lucrurile simple daca insiri toate alternativele si o alegi pe cea mai simpla dintre ele.

5. Trebuie sa pui la indoiala si sa renunti la solutiile traditionale
Orice solutie poate fi pusa la incercare, poate fi probata. Daca vrei sa pastrezi ceva de dragul traditiei, macar fa-o intro maniera constienta si rationala

6. Trebuie sa fii pregatit sa o iei de la zero
In cautarea simplitatii, modifica tot ce se poate modifica, porneste de la zero daca nu mai poti modifica nimic.

7. Foloseste concepte.
Conceptele sunt felul in care mintea umana intelege sa-si explice lumea din jur. Atentie : Daca nu folosesti concepte inseamna ca lucrezi cu detalii.

8. Imparte lucrurile mari in lucruri mai mici
Un lucru mic este de obicei mai simplu decat un lucru mare. Lucrurile mici servesc doar ca sa se impleteasca in ceva mare

9. Pregateste-te sa renunti la alte valori in schimbul simplitatii
Un sistem care tinde sa fie foarte cuprinzator devinde foarte complex. Va trebui sa renunti la ideea de a cuprinde toate lucrurile intrunul singur pentru a ajunge la simplitate

10. Trebuie sa stabilesti cine beneficiaza de simplitate
Un sistem poate fi conceput in asa fel incat sa fie simplu pentru utilizator dar foarte complicat pentru cei care il intretin.
Eu personal cred ca simplitatea înseamnă să faci călătoria acestei vieţi doar cu bagajul strict necesar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu