miercuri, 29 aprilie 2009

RASUL ELEMENT BENEFIC IN VIATA


Studiile publicate au aratat ca rasul scade tensiunea arteriala, reduce hormonii de stres, creste activitatea musculara, relanseaza sistemul imunitar prin cresterea numarului de limfocite (celule ce lupta impotriva infectiilor), gamaglobuline (proteine), imunoglobine care produc anticorpi. Rasul determina eliberarea endorfinelor, substante chimice care imbunatatesc sistemul imunitar.

In studiul lui Berk, rezultatul psihologic privind rasul era exact opus stresului clasic, ajungand la concluzia ca veselia este o stare care produce emotii pozitive si sanatoase.

Rezultatele cercetatorilor indica faptul ca dupa ce oamenii sunt expusi unui mediu vesel se inregistreaza o crestere a activitatii sistemului imunitar incluzand:

- o crestere de activitati ale celulelor care lupta impotriva celulelor virale si cancerigene;

- o crestere a limfocitelor (celulele T); sunt multe celule T care asteapta dinamizarea; rasul energizeaza sistemul imunitar;

- o crestere de anticorpi (hemoglobina) care lupta impotriva problemelor respiratorii si infectiilor;

- o crestere de interferon (proteina de protectie a celulei);

- crestere de imunoglobina A produsa in cea mai mare cantitate in corp, ceea ce ajuta anticorpii sa patrunda celulele cu disfunctii sau infectate.

Rasul ne scapa de hormonii stresului

Rezultatul studiilor au mai aratat o scadere generala a hormonilor de stres care impiedica circulatia in vasele de sange si ataca sistemul imunitar.

Nivelul de dopamina (are legatura cu cresterea tensiunii arteriale) scade.

Rasul este aerobic, generand antrenarea diafragmei si sporind capacitatea corpului de a folosi oxigen.

Rasul aduce emotii pozitive care pot intensifica, dar nu inlocui, tratamentele conventionale. Cand este folosit ca ajutor pentru tratamentul conventional, rasul poate reduce durerea si ajuta procesul de vindecare. Rasul ofera distragerea atentiei impotriva durerii.

Intr-un studiu publicat in Jurnalul de asistenta holistica pacientilor li s-a spus o singura fraza nostima dupa operatie si inaintea administrarii medicatiei. Cei care au fost expusi amuzamentului au simtit mai putina durere in comparatie cu cei care nu au avut ca parte din terapie rasul.

Probabil cel mai mare avantaj al rasului este ca e gratuit si nu are efecte negative.

Contributia rasului la sanatatea fizica

Relaxarea muschilor
- Rasul din abdomen duce la relaxarea muschilor. In timp ce radem, muschii care nu sunt folositi atunci se destind. Dupa ce ne oprim din ras muschii folositi de organism pentru ras incep sa se relaxeze.

Reducerea hormonilor de stres
- Rasul reduce cel putin patru din hormonii neuroendocrini vinovati de stres. Acestia sunt epineprina, cortizolul, dopamina si hormonul obezitatii.

Intarirea sistemului imunitar
- Studiile clinice arata ca rasul intareste sistemul iminitar.

Reducerea durerii
- Rasul ii da ocazia unei persoane sa "uite" de dureri precum atrita, migrene.

Exercitii cardiace
- O portie buna de ras echivaleaza cu un jogging intern, in timpul caruia vasele de sange se dilata, iar circulatia acestuia catre inima este stimulata la fel ca dupa zece minute de alergat pe banda rulanta.

Tensiunea arteriala
- Femeile beneficiaza mai mult decat barbatii de prevenirea hipertensiunii prin ras.

Respiratie
- Daca radeti des plamanii se oxigeneaza mai repede decat in urma unui exercitiu de respiratie adanca. Rasul este benefic in aceasta situatie pentru pacientii care sufera de efizem si alte boli respiratorii.


Multor persoane le este dificil sa glumeasca in fata unor bolnavi aflati in stadii terminale. Se considera de cele mai multe ori nepotrivit, insensibil. Stiintific vorbind, cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru prietenii bolnavi este sa le creati un mediu hazliu pentru ca in acest fel ei "uita" de boala lor. Resemnarea nu ajuta mult in aceste conditii.

Dusmanul depresiei

Nu degeaba s-a nascut expresia romaneasca haz de necaz. Aceasta reactie spontana este, in esenta, o extraordinara arma de autoaparare a sistemului nervos. Specialistii semnaleaza ca oamenii nu profita de beneficiile râsului. Mai mult, ei insista asupra necesitatii de a lua in serios aceste aspecte, in sensul de a invata sa râdem cu tot trupul. În timpul râsului, fata, gâtul, pieptul, abdomenul, bratele si chiar picioarele se destind. Astfel, tensiunea negativa, stresul sunt eliminate. Râsul provoaca o stare de bine, uneori foarte apropiata de extaz. Motiv pentru care unii psihoterapeuti îl recomanda pentru reducerea riscurilor accidentelor cerebrale, cardiovasculare si a depresiei. Ba chiar in spitalele din Canada si Statele Unite exista asa-numitele sali de umor, unde medicii isi trateaza pacientii prin terapia râsului.

Hohotele de râs sunt bune pentru inima

Un grup de cardiologi din cadrul Universitatii Maryland din Baltimore a efectuat un studiu vizind stabilirea efectului râsului asupra inimii. 300 de persoane de vârste apropiate au fost impartite in doua grupe: de o parte suferinzii de inima si de cealalta parte cei sanatosi. Autorii studiului au observat ca suferinzii de inima se dovedesc a fi persoane foarte serioase si stresate. Astfel, 40 la suta dintre acestia au afirmat ca râd foarte rar, nici macar atunci când, in mod normal, ceilalti nu se mai satura de râs. Cercetatorii sint de parere ca râsul actioneaza ca un scut impotriva afectiunilor cardiace, sustinind ca hohotele ar trebui sa faca parte din arsenalul terapiilor recomandate in cazul bolilor de inima.

Un exercitiu de gimnastica

Pe planul emotiilor, râsul este precum ciocolata: elibereaza de stres si are chiar rolul unui afrodisiac, fiindca, atunci când o persoana râde, organismul elibereaza endorfine substantele chimice dotate cu puterea unor droguri cu efect euforic, care, din fericire, nu dau dependenta. In plus, râsul darâma barierele si topeste inhibitiile, plictiseala sau oboseala. Sub efectul râsului, muschiul diafragmei se destinde, participind la ameliorarea procesului de oxigenare a plamânilor. Specialistii au observat ca doar câteva activitati sportive contribuie la fel de bine ca râsul la eliminarea bioxidului de carbon din plamini. Astfel, o repriza de râs cu pofta aduce tot atât oxigen în organism cât o sedinta de aerobic, fitness, jogging sau tenis.

Cum actioneaza râsul

Asemenea excitatiei, râsul actioneaza asupra pielii si a sistemului neuro-simpatic, pe care il stimuleaza si-l accelereaza. Râsul destinde numeroase parti ale corpului: fata, gâtul, pieptul, abdomenul, bratele, picioarele. Diminuând tonusul muscular, elimina tensiunile si agresivitatea. De asemenea, circulatia sangvina se accelereaza, ca si procesul de eliminare a toxinelor acumulate, digestia este usurata prin contractii abdominale si se evacueaza tensiunea nervoasa. Prin urmare, corpul cedeaza unei destinderi regeneratoare. Este efectul morfinelor naturale secretate de creier, endorfinele, in momentele când râdem cu pofta. Pe scurt, râsul scade tensiunea, amelioreaza digestia si garanteaza un somn linistitor. Nu degeaba se spune ca oamenii bolnavi care râd din tot sufletul se vindeca mai repede decit cei tristi.

Nu apelati la râsul artificial

In Occident, unii dintre cei care se simt total nefericiti si nu pot gasi motive de râs cu nici un pret, apeleaza la … gazul ilariant. Este unul din oxizii azotului, incolor, cu miros si gust dulceag care odata inhalat poate provoca râsul. Cercetatorii neo-zeelandezi au publicat un raport asupra impactului pe care îl poate avea gazul ilariant asupra tinerilor. In pofida efectului recreativ, consecintele consumului acestui medicament asupra sanatatii sint extrem de nefaste. Excesul de gaz ilariant contribuie la aparitia durerilor de spate si chiar la degenerarea coloanei vertebrale. Gazul ilariant blocheaza actiunea vitaminei B12, putini stiind de legatura medicamentului cu efectele nocive asupra sanatatii. Studiile stiintifice arata ca, folosit in operatii chirurgicale de scurta durata (de exemplu, in stomatologie, la procesul de anesteziere), gazul ilariant poate avea efecte mortale. Orice incercare de a provoca râsul altfel decit in mod natural, nu numai ca este sortita esecului, dar este si periculoasa pentru sanatate.

Câteva din calitatile râsului natural

Numai cateva din calitatile râsului natural sunt suficiente pentru a face din acesta o ocupatie zilnica:

* Destinde spiritul, stimuleaza memoria, dezvolta creativitatea si reduce anxietatea.
* Diafragma, organul care separa plaminii, se relaxeaza si participa activ la decontractare.
* Previne aparitia constipatiei - râsul este cel mai bun masaj pentru abdomen.
* Atenueaza durerea si stresul, având un efect benefic asupra psihicului nostru.
* Creste libidoul si ne protejeaza contra multor boli, mai ales bolile moderne.
* Creste capacitatea respiratorie.
* Stimuleaza, cu succes, sistemul imunitar.
* Salveaza unele situatii tensionate, ce pot parea fara iesire.
* Apropie oamenii, dezvolta sociabilitatea si poate asigura succesul, in unele cazuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu