duminică, 4 octombrie 2009

RUN DMC


Nume: Run DMC
Gen: Hip Hop (Old School, East Coast)
Membri: MCs - Run, DMC
DJ - Jam Master Jay
Locatie: Queens, New York, SUA
In prezent: Dupa asasinarea lui Jam Master Jay (30 octombrie 2002), grupul s-a despartit (in noiembrie, Run declarand: "No one will want to see Run-DMC without Jam Master Jay. Run-DMC is officially retired"). Run si DMC au scos fiecare cate un album solo.
Site Oficial: www.rundmcmusic.com, www.me-dmc.com (site-ul lui DMC),Run DMC, unul dintre grupurile care au facut istorie in hip hop, este considerat ca fiind cel care a adus hip hop-ul in atentia publicului larg (mainstream). Format in 1983 de catre Joseph Simmons (Run), Darryl McDaniels (DMC) si Jason Mizell (Jam Master Jay), grupul avea sa schimbe fata hip hop-ului de la acea vreme.

Run si-a inceput cariera ca Dj la Dej Jam (label-ul fratelui sau, Russel Simmons), alaturi de Kurtis Blow. Impartasindu-si experienta pe scena prietenului sau din copilarie, Darryl McDaniels, a inceput sa cante alaturi de acesta la un club din Hollis. Mai tarziu, celor doi li s-a alaturat Jason Mizell (Jam Master Jay) si astfel s-a format acel grup care peste putin timp avea sa largeasca granitele hip hop-ului si sa faca cunoscuta aceasta muzica, RUN DMC.

In 1983 au lansat primul single, "It's Like That" (inregistrat pe o caseta alaturi de "Sucker MC's"). Cele doua cantece au avut un succes imens, intrand in atentia publicului si a mass mediei. O multime de posturi radio au inclus "It's like that" in playlist-ul din timpul zilei, dupa ce la inceput era difuzat doar noaptea, alaturi de alte piese rap. Putin mai tarziu Run DMC a ajuns prima formatie rap al carei videoclip sa fie difuzat pe MTV.

Pe 27 martie 1984 au scos albumul de debut intitulat "RUN-D.M.C.", care s-a vandut in peste 500 000 copii (gold) fiind asftel primul album rap marcat "Gold" (vezi RIAA Certification) . La acea vreme, acesta era cel mai de succes album rap lansat vreodata. Succesul lor a continuat cu o serie de concerte (US Live Aid - 1985 fiind cel mai important) si un al doilea album ("King of Rock" - peste 1 000 000 copii vandute), pentru ca cel de-al treilea album, cel din 1986, intitulat "Raising Hell" sa se vanda in peste 3 milioane de copii, devenind cel mai bine vandut album rap din istorie. Acest record a fost intrecut mai tarziu, in anii '90, cand hip hop-ul devenise mult mai popular. Albumul continea si "Walk This Way", rezultatul faimoasei colaborari cu Aerosmith. Piesa a devenit foarte populara, videoclipul fiind difuzat frecvent pe MTV.Succesul lor a cunoscut insa o perioada de declin. Albumul din 1990, "Back from Hell" s-a vandut foarte prost. Inainte de lansarea acestuia, Run fusese acuzat de viol, iar pentru DMC incepusera sa apara probleme cu corzile vocale. Au reusit insa sa renasca in 1993 prin albumul "Down With the King", vandut in peste 1 milion de copii. Dupa acesta, au ramas mai mult in umbra pana la sfarsitul anilor '90, cand au inceput sa lucreze la un nou material (1999). Au trebuit doi ani ca sa fie finalizat, aceasta datorita contradictiei dintre stilurile pe care fiecare dintre membrii grupului voia sa le adopte: Run dorea o apropiere de rock, in timp ce DMC dorea ca muzica lor sa fie mai lenta, relaxanta. Jam Master Jay opta pentru niste beaturi care sa sune mai mult R&B si mai putin Old School.

In cele din urma, albumul intitulat "Crown Royal" a fost finalizat si lansat in 2001, dar nu a fost primit cu prea mult entuziasm de catre fani, deoarece artistii invitati aproape ca l-au inlocuit pe DMC pe toate piesele (din cauza problemelor pe care acesta le avea cu corzile vocale). O singura piesa era cantata numai de Run DMC: cea care poarta si numele albumului.
In 2002 au cantat in deschidere pentru Aerosmith la "Girls of Summer Tour".

In acelasi an, pe 30 octombrie, Jam Master Jay a fost asasinat in studioul sau de inregistrari din Queens. Criminalul nu a fost descoperit nici pana in ziua de azi. Cauzele asasinarii sale sunt de asemenea neclare, deoarece JMJ nu era un om care sa-ti dea motive sa-l urasti. Unii cred ca ar fi fost implicat intr-o afacere cu droguri, altii cred ca ar fi intrat in conflict cu niste dealeri, iar altii sunt de parere ca ar fi vorba de implicarea acestuia in descoperirea si lansarea gangsta raperului 50 Cent. Dupa moartea acestuia, Run a declarat:

"Run DMC is officially retired. I can't get out onstage with a new DJ [...] Nobody wants to see Run and DMC without Jay. [...] I don't know any other way but [to perform] with the three original members. We're retired, does anybody have a job out there?" ("Run DMC si-a incetat oficial activitatea. Nu putem urca pe scena cu un nou DJ. Nimeni nu va dori sa vada Run DMC fara Jam Master Jay. Ne-am retras, are cineva o slujba?")
vezi MTV News pentru mai multe detalii.

O sumedenie de artisti, oameni de afaceri si prieteni si-au exprimat regretele pentru cele intamplate si s-au implicat pentru ajutarea familiei lui JMJ si prinderea criminalului. Printre acestia se numara si Russel Simmons, P. Diddy, LL Cool J, Dr. Dre, Eminem, Aerosmith, Method Man, Interscope Records, Muder Inc. Records. O multime de campanii s-au organizat apoi pentru reducerea violentei de pe strazi, inlaturarea conflictelor si agresivitatii din muzica rap si, bineinteles, prinderea criminalului.

In 2004, revista The Rolling Stone a clasat Run DMC pe locul 48 in topul celor mai mari 100 artisti din toate timpurile.

Run DMC este una dintre cele mai respectate si mai iubite formatii de rap din toate timpurile. Multe evenimente au fost organizate in memoria lui JMJ si in cinstea grupului.

"Until Run-DMC I thought that hip-hop was something that was only going to be done in basements and in clubs," ("Pana la aparitia grupului Run DMC credeam ca hip hop-ul va fi numai pentru subsoluri si cluburi.") a declarat Ice-T.
Eminem povesteste: "I went to a Run-DMC concert and they actually made me believe that hip-hop could be big. Rap was never at that level. We'd never seen it like that. Run-DMC broke down the barriers. They were the first real rap stars. Everyone in the game today owes something to them." (" Am fost la un concert Run DMC si m-au facut sa cred ca hip hop-ul va fi intr-o zi ceva maret. Rap-ul nu mai fusese niciodata la un asemenea nivel. Run DMC au trecut barierele, devenind primele staruri rap. Orice iubitor de hip hop de astazi le este dator lor.")

Intotdeauna au reusit sa vina cu ceva nou. Primele single-uri, "It's Like That" si "Sucker MC's" se bazau numai pe beaturi electronice, lucru incercat pana atunci de maestrul Dj Afrika Bambaataa. Era oricum, ceva relativ nou. Felul insa in care isi spunea fiecare rimele a fost revolutionar. DMC intervenea la partea lui Run si invers, aveau loc schimburi rapide de replici, fara pauze intre partile celor doi...aceasta era intr-adevar ceva nou, ceva ce nimeni nu mai facuse. In zilele noastre, aceste lucruri sunt obisnuite, dar ei au fost primii care sa o faca. Cu al doilea album au introdus chitara in muzica rap. Influentele din muzica rock se fac simtite in cadrul mai multor piese.

Run DMC si-au adus, poate, cea mai mare contributie la dezvoltarea acestei muzici. Realizarile vorbesc de la sine:

• Primii artisti rap care sa aiba albume RIAA gold (aur), platinum (platina), si multi-platinum (multi-platina).
• Primii artisti rap care sa primeasca o nominalizare Grammy Award.
• Primii artisti rap al caror videoclip sa fie difuzat de MTV.
• Primii artisti rap care sa apara pe coperta revistei Rolling Stone.
• Primii artisti rap care sa faca o colaborare rap/rock: in 1986 "Walk This Way" cu Aerosmith. Acesta a fost un adevarat hit la acea vreme.
• Singurii artisti rap care sa cante la "Live Aid" in 1985 si primii care sa cante la scara larga.

Acum, fiecare dintre cei doi membri ramasi in viata (Run si DMC) si-au continuat carierele drept artisti solo. In 2005, Run a lansat albumul "Distortion", iar acum planuieste sa mai lanseze unul impreuna cu Kid Rock si un mix-tape cu KRS-One si Boogie Down Productions. DMC a lansat si el un album solo, Checks Thugs and Rock N Roll.

Discografie:

Run-D.M.C.

* Anul: 1984
* Pozitionari: #53 SUA, #14 Top R&B/Hip Hop
* Vandut in peste 500 000 de copii
* Single-uri: "It's Like That", "30 Days", "Hard Times", "Rock Box"

King of Rock

* Anul: 1985
* Pozitionari: #52 SUA, #12 Top Albume R&B/Hip-Hop
* Vandut in peste 1 milion de copii
* Single-uri: "King of Rock", "Can You Rock It Like This", "You Talk Too Much"

Raising Hell

* Anul: 1986
* Pozitionari: #3 SUA, # 1 Top R&B/ Hip Hop
* Vandut in peste 3 milioane de copii; cel mai de succes album semnat Run DMC
* Single-uri: "Walk This Way", "My Adidas", "It's Tricky", " You Be Illin"

Tougher Than Leather

* Anul: 1988
* Pozitionari: #9 SUA, #2 Top R&B/ Hip Hop
* Vandut in peste 2 milioane de copii
* Single-uri: "Run's House", "Beats To The Rhyme", "Mary, Mary", "I'm Not Going Out Like That"

Back From Hell

* Anul: 1990
* Pozitionari: #81 SUA, #16 Top R&B/ Hip Hop
* Single-uri: "Pause", "What It's All About", "Faces", "The Ave."

Down With the King

* Anul: 1993
* Pozitionari: #7 SUA, #1 Top R&B/ Hip Hop
* Vandut in peste 500 000 de copii
* Single-uri: "Down With the King", "Ooh Wathcha Gonna Do", "Can I Get It, Yo"

Crown Royal

* Anul: 2001
* Pozitionari: #37 SUA, #22 Top R&B/ Hip Hop
* Single-uri: "Rock Show", "Let's Stay Together (Together Forever)"


Albume "Greatest Hits":

* Together Forever: Greatest Hits 1983–1991 (1991) (Profile Records)
* High Profile: The Original Rhymes (2002) (Profile Records)
* Greatest Hits (2002) (Profile Records)
* The Best of Run DMC (2003) (Profile Records)
* Ultimate Run-D.M.C. (2003) (Profile Records)
* Artist Collection: Run DMC (2004) (Arista Records)
* Live At Montreux 2001 (2007) (Eagle Records)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu