duminică, 4 octombrie 2009

N.W.A




"Taticii gangsta rap-ului", asa cum ii numesc unii, desi nefiind creatorii acestui gen, sunt cei care l-au dezvoltat si l-au facut cunoscut, fara ajutorul radioului sau al MTV. Activ din 1986 pana in 1991, grupul a facut o adevarata revolutie, ridicand rap-ul de pe Coasta de Vest a Americii deasupra celui de pe Coasta de Est, care pana atunci domina aceasta muzica. Revista Rolling Stone i-au plasat pe locul 83 in clasamentul lor al celor mai mari 100 artisti din toate timpurile. Componentii sai au devenit apoi independent nume grele in hip hop: Eazy-E, Dr. Dre, Ice Cube, MC Ren.
Totul a inceput dupa ce Eazy-E i-a angajat pe Dre, Ice Cube si Dj Yella drept producatori pt labelul sau, Ruthless Records. Refuzul formatiei HBO de a folosi unul dintre cantecele scrise de Ice Cube a dus la formarea grupului (1986) care va fi cunoscut de intreaga lume drept N.W.A. ("Niggas with attitude"). Desi nefiind un MC, Eazy-E s-a hotarat sa cante el insusi piesa refuzata de HBO, aceasta numindu-se "Boyz in da hood". Observandu-i potentialul, Ice Cube, Dr. Dre, Dj Yella si Arabian Prince s-au decis sa formeze un grup alaturi de el (N.W.A.). In 1987 a fost lansat albumul de debut, "N.W.A. and The Posse", care de fapt era o compilatie a artistilor de la Ruthless Records. Ei si-au pus amprenta pe doar 4 din cele 11 trackuri: "Dopeman", "8 ball", "Panic Zone" si "Boyz in da hood" (Eazy-E solo).
Anul 1988 aduce schimbari importante: MC Ren se alatura grupului, in timp ce Arabian Prince il paraseste in luna iulie. Pe 8 august 1988 are loc lansarea albumului "Straight Outta Compton", un album revelator, un adevarat hit underground (2x platina), care insa nu a beneficiat de sprijinul presei, radioului sau al MTV. Beat-urile au fost compuse de Dre si Yella, in
timp ce de versuri s-au ocupat Ice Cube si MC Ren. Eazy-E, bineinteles, s-a ocupat de management si cantat. Cantecele de pe acest album au atras atentia autoritatilor, dar bineinteles si a publicului. Teme abordate: rasismul, brutalitatea si nedreptatea politiei, viata grea a oamenilor din ghetou, consumul si distributia de droguri, sexul si conflictele de pe strada, care adesea erau rezolvate cu ajutorul armelor de foc. Piesa "Fuck the Police", fiind probabil cea mai ostila dintre toate, i-a adus in conflict cu autoritatile: F.B.I.-ul a trimis o scrisoare la Ruthless Records, sugerand ca N.W.A. ar trebui sa aiba grija ce canta, in timp ce politia a refuzat sa le ofere protectie in timpul concertelor. Toate acestea nu au facut insa decat a le creste popularitatea.
La o luna dupa lansarea lui "Straight Outta Compton" a fost lansat si primul album solo al lui Eazy-E, "Eazy duz it", in care singurul invitat a fost MC Ren. Totusi, toti membrii N.W.A. au contribuit la productia acestuia: Dre si Yella au avut grija de beaturi, in timp ce The D.O.C. (care mai scrisese si unele versuri pt N.W.A.), MC Ren si Ice Cube s-au ocupat de versuri. Albumul a fost vandut in peste 2000000 copii.
La sfarsitul anului 1989, Ice Cube paraseste grupul din cauza unor probleme cu managementul labelului, iscandu-se asadar o cearta intre el si ceilalti membri. Odata cu plecarea lui a disparut amenintarea politica, stilul N.W.A. schimbandu-se mult, la fel si temele abordate. Aproximativ cinci luni mai tarziu, N.W.A. lanseaza "100 miles and runnin'", in care se pomeneste de Ice Cube ca de un al cincilea membru, care insa nu a putut sa mearga pana la capat. Ice Cube raspunde prin "No vaseline", un cantec de pe albumul sau "Death Certificate", un atac la adresa celorlalti membri N.W.A., dar si a managementului lui Ruthless Records. Cand a fost lansat acest cantec insa, N.W.A. deja nu mai exista.In 1991, iese pe piata albumul "Efil4zaggin" ("Niggaz for life" citit invers), plin de versuri misogine si violente. Albumul a fost intens criticat, dar din nou, toate acestea nu au facut altceva decat sa-i faca mai multa publicitate.
Desi grupul se bucura de succes, la inceputul anului 1992, Dre paraseste Ruthless Records pentru a infiinta Death Row Records impreuna cu Suge Knight. Tratativele pentru contractul lui Dre au loc sub presiunea unor amenintari cu moartea primite de Eazy si Heller de la Suge Knight. Cei doi il lasa in cele din urma pe Dre sa plece, dar retin o parte dintre drepturile de autor ale tuturor productiilor acestuia. Acest lucru marcheaza sfarsitul lui N.W.A. Intre Death Row si Ruthless incepe o rivalitate, transpusa si in piesele artistilor de la cele doua label-uri. Pe albumul solo de debut al lui Dre, "The Chronic", acesta, impreuna cu Snoop Dogg, ii critica intens pe Eazy-E si pe ceilalti artisti de la Ruthless. La fel face si Eazy pe albumul sau "It's On (Dr. Dre) 187um Killa".
Toate conflictele se sting odata cu moartea lui Eazy-E, in 1995. Dre si Ice Cube colaboreaza si scot hitul "Natural Born Killaz", in timp ce MC Ren apare ca invitat pe albumul lui Dre din 1999, "2001". Cei trei se reunesc pentru cantecul "Hello", de pe albumul lui Ice Cube, "War & Peace Vol. 2 (The Peace Disc)" din 2000 si pentru "The Up in Smoke Tour", cand au facut planuri pentru un nou album N.W.A. (cu Snoop Dogg inlocuindu-l pe Eazy-E). Aceste planuri au ramas insa doar planuri, existand prea multe impedimente: carierele solo ale fiecaruia, productiile, afacerile (money shit), distanta si obtinerea dreptului de a folosi numele "N.W.A.". Oricum, acest nou N.W.A. ar fi fost o mare porcarie si o mare greseala din partea fiecaruia.- in 1986, la formare, din grup faceau parte si The D.O.C. si Krazy Dee.
- The D.O.C. a parasit grupul dupa primul album, "N.W.A. and the Posse", pentru o cariera solo. El a contribuit ca producator la toate albumele N.W.A.
- Krazy Dee, cunoscut si drept Culo Popper sau Krazy D, a parasit grupul in 1988 si in acelasi timp si Ruthless Records pentru o cariera solo.
- N.W.A. s-a destramat odata cu plecarea lui Dr. Dre si The D.O.C. la Death Row, acestia fiind producatorii principali.
- Desi dupa destramare, cam toti membrii N.W.A. erau certati intre ei (Ice Cube cu toti, Dr. Dre cu toti, Mc Ren cu toti dupa plecarea din 1994 de la Ruthless Records, Eazy-E si Yella ramanand prieteni), cu timpul conflictele dintre ei s-au stins, devenind din nou prieteni. De asemenea, toti si-au exprimat regretul pentru moartea lui Eazy-E, desi numai Dj Yella a fost alaturi de el pana la moarte.Discografie N.W.A.:

* N.W.A. and the Posse (1987) Gold
* Straight Outta Compton (1988) 3x platina
* 100 Miles and Runnin' (1990) platina
* Niggaz4life (1991) 2x platina


Compilatii lansate dupa destramare:

* Greatest Hits (1996) Gold
* The N.W.A. Legacy, Vol. 1: 1988-1998 (1999) platina
* The N.W.A. Legacy, Vol. 2 (2002) Gold
* The Best of N.W.A. - The Strength of Street Knowledge (2007) Gold

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu