miercuri, 21 octombrie 2009

INDEPENDENTA

INDEPENDENŢĂ Conceptul 'independenţă' defineşte generic lipsa de legătură, lipsa de condiţionare de orice fel, între două modalităţi reflectate într-o conştiinţă, între două individualităţi reciproc conştientizate, sau între o modalitate şi individualitatea în care se particularizează şi conştientizează.

Spre exemplu două obiecte sau evenimente sunt independente, când prezenţa distinctă modal a fiecăruia nu perturbă în nici un fel prezenţa şi particularitatea existenţială a celuilalt.

Doi indivizi sunt independenţi când existenţele şi acţiunile fiecăruia nu interferă şi nu se influenţează în nici un fel.

Exista independenţe concrete şi abstracte, independenţele concrete vizează lipsa de condiţionare între forme sau procese naturale.

Independenţele abstracte vizează autonomia funcţională a sistemelor informaţionale, lipsa de condiţionare între stările operante, cognitive sau afective, ale subiecţilor. În gândirea metafizică se discută despre autonomia sau dependenţa realităţii de subiect şi aici discernem două curente filozofice principale, anume:

Materialismul care afirmă independenţa realităţii de subiect, asta însemnând că toate obiectele şi procesele naturale sunt externe şi autonome de prezenţa, percepţia şi reflectarea conceptuală a subiectului.

Idealismul care declară că subiectul este autorul formei fenomenale a realităţi, lumea neexistând şi neputând principial exista fără subiect.

Mai discernem independenţa logică care defineşte un sistem de axiome drept independent dacă nici una nu rezultă din combinaţii ale celorlalte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu