miercuri, 6 mai 2009

OBOSEALA CRONICA


Oboseala cronica, datorita simptomelor sale multiple, nu este usor de identificat. Cu toate acestea, gratie muncii numeroaselor asociatii, victimele acesteia nu mai sunt considerate ca fiind bolnavi imaginari.

„Doctore, ma doare peste tot, sunt obosit(a) in permanenta, nu reusesc deloc sa recuperez”. Acesti oameni se duc la medic, se plang de dureri difuze care ii impiedica sa mearga sau chiar sa faca cele mai banale gesturi cotidiene, in timp ce starea lor psihologica se deterioreaza.

In ciuda simptomelor numeroase, examenele obisnuite sunt negative. Medicii prescriu antiinflamatoare, antibiotice sau tranchilizante, dar nimic nu merge. Oamenii pot trai ani intregi fara un diagnostic cert, in timp ce starea lor se agraveaza pana la punctul de a nu mai putea munci.

Sindromul oboselii cronice, fibromialgia, spasmofilia – aceste trei nume rezuma ele insele patologiile care acompaniaza o oboseala cronica de origine inexplicabila. Oboseala cronica este un subiect complet, caci definitia sa variaza in functie de cercetatori, numele prin care este desemnata variaza si el, iar cauzele raman inca necunoscute, chiar daca periodic apar numeroase ipoteze in ceea ce o priveste.

Ceea ce este extraordinar este faptul ca exista inca numeroase controverse privind existenta acestor boli. Prost informati, multi medici si, uneori, chiar si cei care lucreaza in spitale gandesc ca este vorba de boli psihiatrice. Este adevarat ca pacientii care sunt atinsi de aceasta boala sufera deseori de depresie sau alte tulburari psihologice, dar acestea, inexistente inaintea bolii, sunt o consecinta si nu cauza.
Sindromul oboselii cronice

La mijlocul anilor 1980, adevarate epidemii de oboseala au lovit populatia tanara a Statelor Unire, apoi Anglia. S-a vorbit despre „sindromul YUP” – YUP: Young Urban Professionnals. Un sindromn desemneaza ansamblul simptomelor care nu sunt caracteristice unei boli anume, dar care pot sa duca la mai multe patologii.

Toti sunt atinsi de un sindrom gripal, urmat de o oboseala foarte mare ce persista mai mult de 6 luni si care are mai multe simptome secundare care variaza in functie de persoane: dureri articulare si musculare difuze, febra, dureri de cap si de gat, pierderi de memorie, tulburari vizuale, tulburari de somn, psihologice etc.

Examenele permit indepartarea pe rand a posibilellor boli, dar nu te fac sa intelegi exact ce se intampla. Atunci cand observam ca si alte categorii sociale sunt atinse, cum ar fi copiii si adolescentii, sunt propuse diferite denumiri: neuromiastenie, encephalomielita mialgica, dar in final se retine denumirea de sindromul oboselii cronice.

Trebuie sa intelegeti ca nu vorbim despre o oboseala pe care o recuperam dupa un somn bun, ci de o epuizare extrema care se manifesta printr-o oboseala disproportionata in raport cu efortul facut: devine dificila recuperarea dupa gesturi simple cum ar fi spalatul vaselor sau eforturi intelectuale sau reactii la stres, care pot antrena dupa ele o oboseala psihica intensa.

Desi a fost definit inca din 1987 de catre Centrul privind controlul bolilor din Statele Unite, apoi recunoscut de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii si a fost subiectul numeroaselor congrese si articole in presa medicala, sindromul oboselii cronice ramane putin cunoscut.

Ceea ce complica lucrurile si mai tare este asemanarea sa cu oboselile cronice de lunga durata prezente in numeroase boli: hipotiroida, anemia feripriva, oboseli cronice de origine virala aparute dupa o infectie. In cazul hepatitei B si mai ales C este mult mai frecvent, daca infectia devine cronica, pacientul care este bolnav de hepatita, uneori fara sa stie, putand sa sufere de o oboseala intensa fara a avea alte simptome.

Sindromul poate fi confundat cu depresia si trebuie sa se faca o distinctie clara intre depresivi si pacientii atinsi de o depresie, aceasta fiind o consecinta a sindromului si nu cauza.
Fibromialgia

Sindromul oboselii cronice poate fi confundat cu fibromialgia, un alt sindrom cu o origine necunoscuta, el insusi putin cunoscut, chiar daca se vorbeste destul de mult despre el. Fibromialgia se caracterizeaza ea insasi prin dureri articulare si musculare difuze si o oboseala intensa, acestea durand mai multe luni si fiind insotite de tulburari functionale diverse: dureri de cap, tulburari digestive si urinare, tulburari de somn etc.

Ca si sindromul oboselii cronice, fibromialgia este deseori asimilata unei boli psihiatrice, datorita componentei sale depresive. Cu toate acestea ea este cunoscuta inca de la inceputul secolului XX sub numele de fibrozita. Este recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca o boala reumatica inca din 1992.

Fibromialgia se distinge prin absenta sindromului gripal si prin durerile mai intense. Una dintre principalele mijloace de diagnostic se face, de altfel, prin presiune asupra punctelor cutanate, iar daca cel putin 11 sunt dureroase, se concluzioneaza ca avem de-a face cu o fibromialgie.

Dar specialistii nu sunt intotdeauna de acord asupra numarului si localizarii acestor puncte. Anumiti doctori se intreaba daca nu cumva sindromul oboselii cronice si fibromialgia sunt aceeasi boala. Altii spun ca fibromialgia este o boala ce se intalneste numai la femei, afirmatie pe care nu o impartasesc foarte multi medici, dar si pacienti.
Spasmofilia

A treia mare boala sau, mai degraba, al treilea mare sindrom al oboselii cronice este spasmofilia. Mai putin controversata decat sindromul oboselii cronice sau fibromialgia, spasmofilia este caracterizata printr-o hiperexcitabilitate neuromusculara si, contrar fibromialgiei si sindromului oboselii cronice, seamana mai mult cu hipertiroida. Pacientii atinsi de fibromialgie sau de sindromul oboselii cronice pot avea si spasmofilie. Si aceasta boala este contestata.
Tratamente putin eficace

Tratamentele clasice se sprijina pe folosirea paracetamolului sau a morfinei, a antidepresivelor care actioneaza in doze mici asupra tensiunilor musculare sau in doze mari asupra depresiei. Dar aceste tratamente nu sunt intotdeauna eficiente, usurarea pe care o aduc este temporara, iar efectele secundare ne impiedica sa le luam timp indelungat.

Specialistii acorda o mare importanta unui punct de vedere global, care este sustinut de kinesiterapie, balneoterapie si metode de relaxare sau psihoterapie.

Toate tratamentele medicamentoase trebuie sa fie de scurta durata, in timp ce mijloacele alternative, precum acupunctura, hipnoza, balneoterapia, sunt esentiale.

Aceste mijloace alternative sunt utile in toate formele de oboseala cronica. Pacientii au inteles acest lucru cel mai bine si nu ezita sa foloseasca medicina alternativa si sa se implice prin intermendiul diverselor asociatii intr-o abordare globala a bolii lor.

Popularitate: 15% [?]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu