joi, 28 ianuarie 2010

Migrene


CE ESTE. Migrena este o cefalee (durere de cap) puternica, cu caracter pulsatil, care dureaza cateva ore, fiind de obicei unilaterala (intereseaza numai o jumatate a capului). In general, este insotita de greata, voma, fotofobie (bolnavul nu suporta lumina). Anumite mirosuri, precum si zgomotul produc o crestere a intensitatii cefaleei.
CAUZE Cauzele exacte ale migrenei nu se cunosc, dar se pare ca este produsa de tulburari ale debitului circulator sangvin de la nivelul creierului. Aceasta reactie particulara a vaselor cerebrale la anumiti mediatori chimici (mai ales la serotonina) se poate mosteni.
Migrena este mai frecventa la femei decat la barbati, mai ales in grupa de varsta 20-40 ani. Ciclul menstrual este un important factor declansator; la fel, unele alimente. Atacul de migrena poate fi precedat de o aura, adica de un ansamblu de fenomene care-l anunta. Acestea pot fi: deprimare, neliniste, instabilitate emotionala, scaderea poftei de mancare.
In general, frecventa atacurilor de migrena scade cu timpul, inregistrandu-se chiar disparitia lor dupa varsta de 50 de ani.
TRATAMENT Din pacate, tratamentul nu este unul foarte eficient. Se folosesc antialgice, care au o eficacitate destul de scazuta. Mai nou, exista o clasa de medicamente numite "agonisti ai receptorilor serotoni-nici", destul de bune in oprirea atacului de migrena daca sunt luate in perioada de aura, inainte de declansarea durerii. Aceste medicamente au reactii adverse importante si trebuie luate numai la indicatia medicului, dupa un examen complet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu