vineri, 27 noiembrie 2009

GOTHIKA




”Goth” este denumirea data unei subculturi contemporane vaste ce înglobeaza muzica, arta, literatura, moda si un simt estetic dezvoltat, orientat catre latura întunecata a ceea ce îi înconjoara pe membrii acesteia, ei stiind sa aprecieze atât viata cât si moartea, reusind sa gaseasca frumosul acolo unde poate ceilalti nu îl pot gasi. Persoanele ce se considera “gotice” si considera ca apartin acestei miscari pot avea gusturi muzicale diverse, opinii diferite, hobby-uri si ocupatii ce nu au nici un fel de legatura cu subcultura etc. termenul fiind ales de multi care simt ca apartin acestei subculturi.
Fascinatia pentru macabru/ lugubru si arta intunecata este o alta trasatura comuna a creatiilor gotice si atrage in special un segment mai tanar al populatiei, cu o mentalitate mai deschisa. Goticii nu privesc moartea ca pe un sfarsit de drum ,ci ca pe o eliberare de “inchisoarea pamanteasca” a trupului, si transpuneare a sufletului in absolut, renuntare la toate suferintele pamantesti pentru linistea eternitatii. Dar atractia fata de acest subiect presupune, in mod paradoxal, atat o stare de spirit pesimista, inclinata spre depresii , cat si o atitudine relativ optimista de a cauta frumusetea in fiecare lucru in parte, de a gasi o alta perspective asupra vietii. Prima data a aparut în Marea Britanie, la sfârsitul anilor ‘70 si începutul anilor ‘80, ca o miscare derivata din post-punk, reusind sa se mentina pâna in zilele noastre, evolutia ei facând-o din ce in ce mai variata si diversificata. Concomitent cu aceasta evolutie, in SUA a aparut o miscare cunoscuta ca Deathrock, ea avându-si originile in punk, iar în Germania a aparut mai târziu o subcultura ce a fuzionat elemente atât din Gothic, cât si din New Wave, rezultând Darkwave.
Din punct de vedere muzical, genurile principale asociate cu aceasta miscare sunt goth rock, deathrock, post-punk si darkwave; oricând putem auzi de pe buzele unui gotic, nume precum Bauhaus, Sisters of Mercy, Christian Death, Siouxsie and the Banshees, Clan of Xymox sau Diary of Dreams. Nu trebuie insa confundat Gothic metal cu Gothic rock, primul gen muzical fiind derivat din Doom metal si a luat nastere in anii ’90 (prima trupa de Gothic metal fiind considerata Paradise Lost), pe când al II-lea a aparut cu peste 10 ani inainte si a evoluat din post punk. În general, Gothic metal nu este considerat un gen muzical reprezentativ pentru aceasta subcultura, singurele similaritati fiind tematica întunecata din liniile melodice si versuri, alaturi de prezenta cuvântului “gothic” în numele acordat genului.
Vizual vorbind, goticul se inpira din imaginarul romantic ce implica spectrul horror de fantome, vampiri, culori sumbre, lugubrul, morbidul, misticul, toate filtrate estetic si transformate in arta, precum si din arta gotica. De asemenea se inspira din filme precum “Dracula”, “Nosferatu”, “The Crow”, “The Hunger”, “Interview with a Vampire”, “Nightmare before Christmas”, “Beetlejuice” si altele ce au o tematica mai mult sau mai putin gotica. Daca am analiza literar, goticul se inspira atât din fictiunea goth cât si din curente literare precum romantismul, simbolismul, trupele Paralysed Age sau Arc Gotic alegând versuri din opera lui Bacovia pentru melodiile proprii. În ceea ce priveste vestimentatia, se observa o adoptare a tinutei preponderent neagra in stilul Victorian sau Post-Punk, accesoriile fiind confectionate din argint, hainele cuprinzand elemente precum crinolinele, corestele, hainele din plasa (fishnet), pantalonii din piele, bocancii cu talpa groasa, sau haine ce aduc aminte de stilul punk. Foarte obisnuite sunt piercingurile si tatuajele. Din punct de vedere al aranjarii parului, acesta este de obicei tuns in frizuri considerate neobisnuite, precum deathawk, sau foarte des el este tapat. Atât fetele cât si baietii adopta des machiajul în stil egiptean, însa este apreciat bunul gust; cel mai important lucru in stilul vestimentar este originalitatea. Este de preferat ca o persoana sa îsi creeze un stil propriu în care sa se simta confortabil decât sa copieze doar pentru a parea gotic.
Toate cele scrise mai sus reprezinta stereotipul goticului, in linii mari, nerespectarea acestora neînsemnand ca nu poti fi gotic. Nimeni nu îti va impune un anumit numar de tauaje, piercinguri, sau purtarea exclusiva a hainelor de culoare neagra.
O mare calitate a goticilor este toleranta, subcultura fiind mai mult axata pe starea de spirit si estetica decât pe religie (spre deosebire de alte subculturi, precum black metal sau christian rock), politica, orientare sexuala, moralitate si altele. Preponderent se adopta mentalitatea romantica si neo-romantica (mai putin latura nationala), iar in general, goticii sunt persoane pacifiste, non-violente, tolerante. Faptul ca unele persoane ce se considera goth sunt anarhiste nu are nici o treaba cu subcultura in general. Acelasi lucru este aplicabil si in ceea ce priveste religia. O mare parte a necunoscatorilor afirma ca goticii sunt satanisti - aceasta parere este complet eronata, intrucat urmeaza o tendinta actuala de a confunda spiritul religos in sine cu ideea de crestinism. Religiozitatea este specifica fiintei umane sub toate aspectele ei, fiecare fiind liber sa-si aleaga propriul crez religios, propriul obiect al adoratiei, cat si propriul mod de manifestare, si astfel subcultura accepta orice fel de credinte: crestinism, agnosticism, neo-paganism, samanism, new age, wicca si altele. Trebuie precizat ca goticii nu sunt satanisti, nefiind interesati de acest aspect, iar faptul ca societatea îi considera astfel este o mare greseala a mass-mediei, fiind de multe ori incorect asociati cu scena de black metal, datorita unor similaritati vestimentare.
Etimologic, termenul “Gotic” se refera la triburile est germanice ce au colonizat Scitia, Dacia si parti din Moesia. Este cunoscut faptul ca scriitorii antici, referindu-se la populatia autohtona din acele vremuri, aveau obiceiul sa mentioneze popoarele care detineau puterea militara si politica, si nu pe bastinasii supusi din aceasta cauza Dacia fiind uneori numita Gothia, dupa populatia migratoare dominanta.
În perioada Renasterii, arhitectura medievala era considerata gotica, contrar stilului arhitectural si artistic al acelor vremuri.
În secolul al XVIII-lea se acorda un sens modern cuvantului “gotic”, odata cu aparitia nuvelei gotice. Începuturile picturii gotice se regasesc in "The Nightmare", o lucrare care a socat atât publicul, cât si criticii, atunci când a fost afisata la Academia Regala în 1782, de Fusseli. Aceasta idee a continuat sa se manifeste in zilele noastre in literatura si cinematografie prin cimitire, biserici, vampiri, fantome, cosmaruri, castele alaturi de altele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu