Cand auzi cuvantul poliglot, aproape automat te gandesti la un geniu bine educat care stie vorbi 6 sau 7 limbi straine. Din pacate, aceasta idee ca a fi poliglot e ceva de neatins e mult prea comuna in zilele noastre. Tehnic vorbind, poti sa te consideri poliglot daca stii vorbi fluent cel putin 3 limbi sau mai multe. Si 3 limbi nu sunt chiar asa greu de invatat, avand in vedere ca una o vei invata ca limba ta de baza iar celelalte 2 pot fi invatate in cativa ani. Totusi, ca sa fii un poliglot adevarat vei vrea sa stii mai mult de doua limbi straine iar articolul urmator va va da cateva indicii despre cum poti sa faci asta.E foarte usor sa stapanesti o clasa de limbi straine daca acestea se aseamana. Odata ce ai invatat o limba la perfectie dintr-o anumita familie, celelalte vor fi (aproape) floare la ureche. De exemplu, daca studiezi rusa, iti va fii mult mai usor sa studiezi ulterior alte limbi Slavice, precum Ucrainiana. Ucrainiana va fi mai apropiata de rusa decat alte limbi slavice precum bulgara, sarba, poloneza sau croata, care la randul lor pot fi invatate folosindu-va de experienta anterioara cu rusa, dar fiind mai diferite de aceasta limba decat ucrainiana, va va fi si mai greu sa le invatati.
Aceasta metoda nu se aplica doar limbilor slavice insa. Limbile latine au foarte multe elemente in comun si sa devii un poliglot specializat in latina e chiar destul de usor. Limbile latine pot fi foarte usor puse pe perechi si invatate asa. De exemplul, romana e foarte asemanatoare cu italiana, deci pentru noi italiana e cea mai usoara limba straina din multe puncte de vedere. La fel este si cu spaniola si portugheza, doua limbi “surori” care pot fi invatate simultan.
O alta metoda prin care poti deveni un poliglot adevarat, fara sa te bazezi pe tehnica limbilor surori, este sa studiezi cateva reguli generale care stau la baza unui grup mare de limbi. De exemplu, majoritatea limbilor europene si americane au aproximativ aceleasi reguli gramaticale si de structura si la fel se poate zice despre limbile asiatice, care seamana intre ele destul de mult. Combinand aceasta tehnica cu cea pe care am discutat-o mai sus, poti intr-adevar deveni un poliglot adevarat, fara foarte mult effort!
Eu de exemplu am invatat in afara de limba mea materna ,romana, am invatat din scoala franceza si germana, apoi recunosc ca am urmarit cativa ani telenovele si uite asa am invatat limbile latine, stiu sa fac diferente intre mexicana,spaniola,argentiniana ,portugheza,venezueleana...acum deja am inceput cu turca...Stiu ca nu e un necesar in viata dar pentru mine e un hobby,in plus, lucrez de 2 ani la o firma italiana si vorbesc impecabil , asa imi spun cei din tara cizma.Nu mai pomenesc de engleza , pe care am invatat-o uitandu-ma la filme,ascultand muzica...mi se pare ceva foarte ciudat sa mergi intr-o tara si sa intalnesti o gramada de oameni care nu vorbesc engleza ,cum am patit in Grecia... :D
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu