vineri, 15 mai 2009

ADRENALINA


Adrenalina (latină ad-adaugă, ren-rinichi) sau epinefrină, (suprarenină) este un hormon secretat în sânge de glanda medulosuprarenală în cazuri de stress. Ajunsă în sânge ea determină creşterea frecvenţei cardiace, a presiunii sanguine, dilatarea bronhiilor şi pregătirea organismului pentru o producere masivă de energie prin arderea lipidelor (lipoliză) şi sinteza glucozei. Circulaţia sângelui este activată la nivelul sistemului nervos central pe când la nivelul tractusului digestiv este diminuată. La nivelul SNC adrenalina devine un transmiţător neuronal, cuplat cu proteina-G joacă un rol intermediar şi de activator al receptorilor nervoşi.Prima indicaţie despre existenţa hormonului în glanda suprarenală, este colorarea clorurii de fier trivalent. Lucru observat în anul 1856 de fiziologul francez „ Alfred Vulpian”. Acest lucru de descoperire a unei substanţe noi în suprarenală este publicat în anul 1886 în „New York Medical Journal” de „William Bates”. Faptul că această substanţă are o acţiune deosebită din punct de vedere farmacolgic a fost stabilit în 1893 de fiziologii „George Oliver” şi „Edward Schäfer”. O conturare mai precisă a acestor efecte farmacologice o face fiziologul polonez „Napoleon Cybulski”. Prima încercare de izolare a substanţei o face în anul 1897 „John Jacob Abel” care denumeşte substanţa epinefrină. Inspirat de încercarea lui Abel, chimistul american de origine japoneză „Jokichi Takamine”, reuşeşte să izoleze o substanţă numită adrenalină, ce avea proprietăţile descrise de Oliver, Schäfer şi Cybulski. Prima sinteză chimică a adrenalinei îi reuşeşte în anul 1904 lui „Friedrich Stolz”, adrenalina fiind primul hormon la care era cunoscută structura chimică şi este produs pe cale sintetică.Biosinteză

Ca punct de pornire a sintezei adrenalinei este aminoacidul tirozină sau fenilanalină. Acesta devine prin hidroliză L-DOPA şi după un proces de decarboxilare, devine dopamină activă care după o hidrolizare stereoselectivă se transformă în noradrenalină, care este prezent de asemenea în suprarenală. Noradrenalina printr-o metilare-N se transformă în adrenalină. Concentraţia normală de adrenalină în sânge este sub 100 ng/l (ca. 500 pmol/l).Regularea biosintezei

Regularea şi stimularea biosintezei se realizează în organism prin acţiunea excitantă neuronală a adrenalinei, stare de excitaţie care favorizează transformarea tiroxinei în dopa şi apoi dopamină care se transformă la rândul ei în noradrenalină. Cortizonul care ia naştere în corticosuprarenaă facilitează transformarea noradrenalinei în adrenalină. Concentraţia crescută în sânge a adrenalinei declanşează un mecanism de feedback care reglează valorile concentraţiei de adrenalină între anumite limite, prin reducerea sau creşterea producerii de tirozină. Descompunere

Adrenalina se descompune relativ repede (trei minute) în organism, metabolizarea este realizată în special prin acţiunea enzimelor catehil-metil-transerază (COMT) şi monoaminooxidază (MAO), substanţa rezultată este inactivată prin legare o parte de sulf şi eliminată prin urină. Mecanismul de acţiune

Mecanismul ei de acţiune determină punerea rapidă de energie la dispozţia organismului, energie necesară în cazuri de pericol, pentru supravieţuire prin fugă sau luptă. Acest efect fiind realizat prin activarea proteine-G de adrenalină.

* Acţiunea stimulatoare a ei asupra inimii şi sistemului circulator, duce la creşterea volemiei sanguine centrale inimă, muşchii scheletici, prin derivaţia sângelui periferic realizat prin contracţia vaselor periferice, unde scade volumul de sânge de la nivelul pielii şi rinichilor şi activarea receptorilor adrenalinei.
* Asupra muşchilor netezi, respiraţiei, tractusului digestiv şi vezicii urinare are o acţiune diferită. Astfel determină creşterea frecvenţei respiratorii cu dilatarea bronhiilor, reducerea activităţii digestive, a perstaltismului intestinal şi în general de contracţie a musculaturii netede de la nivelul vezicii urinare cu excepţia gravidelor unde adrenalina acţionează relaxant asupra uterului.
* Mobillizarea rezervelor de energie se realizează prin metabolizarea grăsimilor (lipoliză), adrenalina activând enzimele lipaze şi formare de glucoză şi glucagon necesară energiei muşchilor scheletici, prin inhibarea producerii de insulină.
* Adrenalina produsă de glandele suprarenale nu poate traversa bariera hemato-encefalică a SNC, de aceea se presupune că asupra sistemului nervos central are numai o acţiune pe baza reflexelor nervoase.
* Alte efecte ale adrenalinei sunt uscarea mucoaselor, de unde apare senzaţia de gură uscată, piele de gâscă, transpirare, midriază pupilară, influenţând şi procesul de coagulare a sângelui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu