miercuri, 9 decembrie 2009
2012 ?
Maya a fost una dintre cele mai cunoscute civilizatii din Mezoamerica. Istoria maya cunoaste trei faze: perioada preclasica, care incepe in jurul anului 2600 i.Cr., clasica si postclasica, perioada care s-a incheiat cu cateva secole in urma, desi sunt voci care sustin ca populatia maya nu a disparut cu adevarat niciodata. Perioada cuprinsa intre anii 250 e.n. si 900 e.n., cunoscuta si sub numele de perioada clasica, avea sa insemne apogeul culturii mayase. Domeniile vaste pe care acestia le ocupau, incluzand teritoriul actual al Mexicului, Guatemalei, nordul Belizelor si vestul Hondurasului, au contribuit la supravietuirea si perpetuarea acestei civilizatii pentru o lunga perioada de timp.
Desi nu mayasii au fost cei care au pus bazele astrologiei, epigrafiei, scrisului sau sistemelor calendaristice, ci le-au preluat de la o puternica civilizatie antecesoare, olmecii, aceste stiinte au fost desavarsite de catre mayasi. Nici cunostintele de arhitectura si inginerie nu le erau straine. Marturie a acestui fapt stau constructiile care le-au supravietuit timp de secole: arhitectura ceremoniala, incluzand piramide care serveau drept temple, palate si observatoare astronomice, rezervoare subterane in care colectau si pastrau apa de ploaie, toate construite fara ajutorul uneltelor de metal. In jurul anului 300 e.n., mayasii au adoptat un sistem de conducere ierarhic, condus de regi si de nobili. Civilizatia s-a dezvoltat intr-un regat foarte bine structurat in timpul perioadei clasice. Societatea lor era formata din mai multe state independente, fiecare dintre ele avand atat o societate agricola rurala, cat si intinse localitati urbane, construite in jurul lacasurilor de cult. Declinul a inceput dupa anul 900 e.n., cand, din motive inca ramase neintelese, mayasii din regiunile sudice si-au abandonat orasele. Ulterior, formatiunile nordice au fost integrate in civilizatia tolteca, ceea ce le-a prelungit existenta si cultura pana in jurul anului 1200. Cateva formatiuni periferice au continuat sa existe pana la venirea conquistadorilor, la inceputul secolului XVI.
Calendarul gregorian, pe care il folosim in prezent, a fost introdus in Europa in 1582. Conform acestuia, Pamantul face o orbita completa in 365,25 de zile, cu o eroare de 0.0003 %, o masuratoare destul de exacta, avand in vedere ca a avut loc in urma cu 400 de ani. Calenadrul mayas este derivat din cel al predecesorilor lor, olmecii, a caror cultura dateaza cu 3000 de ani mai devreme. Acestia, fara a avea la indemana instrumentele secolului XVI european, au reusit sa aproximeze un an in 365,2420, deci cu o eroare de 0.0002 %, o masuratoare mult mai precisa si, mai ales, facuta mult mai devreme.
Oamenii de stiinta au incercat sa coreleze sistemul de numerotare al calendarului mayas cu calendarul gregorian, inca de la inceputul acestui secol. Aceasta corelatie, cunoscuta sub denumirea de corelatia GMT, a fost finalizata in 1950. Astfel, inceputul Marelui Ciclu sau ziua 0.0.0.0.0. ii corespunde datei de 11 august 3114 I.Cr. si se termina in 13.0.0.0.0 sau 21 decembrie 2012. De-a lungul decadelor ce au urmat, multe dezbateri s-au focusat pe gasirea corelatiei exacte dintre cele doua calendare. Majoritatea cercetatorilor din domeniu sunt de acord insa ca aceasta echivalare este cat se poate de exacta, ceea ce inseamna ca intr-adevar, sfarsitul calendarului maya corespunde datei de 21 decembrie 2012.
In 21 decembrie, in timpul solstitiului de iarna, o conjunctura planetara mai putin obisnuita va avea loc: Pamantul se va alinia cu Soarele, care se va afla in mijlocul ecuatorului galaxiei Caii Lactee, alcatuind ceea ce vechii maya numeau "Copacul sfant". Ciudata aliniere nu va fi brusca, ci este pregatita de cateva mii de ani, pentru a avea loc in data de 21 decembrie 2012, la ora 11:11 a.m. GMT. Conform credintei mayase, centrul galaxiei este uterul cosmic: loc al mortii, al transformarii, al regenerarii si al renasterii. Acest moment marcheaza finalul calendarului.
2012: oracole, vrajitori, prezicatoare, hexagrame, calendare, internet
Nu doar mayasii sunt de parere ca ni se pregateste ceva. Numeroase documente, carti sau marturii pastrate par sa vina in sustinerea teoriei sabiei lui Damocles.
Cu putin timp inaintea erei noastre, traia intr-o pestera vestita Sybilla, prezicatoarea lui Apollo, care isi scria viziunile, dupa iesirea din transa, pe frunze de stejar. O parte dintre acestea au fost colectionate si pastrate in ceea ce reprezenta templul lui Jupiter. Dupa una dintre viziuni, prezicatoarea a anuntat ca viata pe Pamant va avea 9 perioade a cate 800 de ani. Conform acesteia, omenirea tocmai traverseaza ultima perioada. Pe langa asta, ea a mai prevazut ascensiunea Imparatului Constantin si nasterea lui Isus cu 20 de ani inainte, ceea ce i-a indreptatit pe multi sa o considere o precursoare a crestinismului.
Calendarul cel lung, la final
Conceptul de calendar mayas in sine este unul complex, asta deoarece nu exista doar unul, ci trei astfel de calendare. Primul dintre ele este calendarul religios, care are nevoie de 260 de zile pentru a completa un ciclu religios. Cel de-al doilea este cel solar, care are 365 de zile, numit Haab. Echivalentul a ceea ce cunostem noi in prezent a fi un an, insemna la mayasi echivalentul unui Tun, 20 de Tun inseamna un Katun, 20 de katun este echivalentul unui Baktun (aproape 400 de ani), iar 13 Baktun inseamna Marele Ciclu de 1 872 000 zile sau 5 200 de Tun, adica 5 125 de ani. Primele doua calendare erau folosite pentru a prezice influente care puteau schimba destinul, preziceri personale sau evenimente apropiate. Insa nici unul dintre ele nu contine teribila sentinta care da nastere unor dezbateri din ce in ce mai aprinse, pe masura ce momentul se apropie. Toate acestea sunt prevazute de un al treilea sistem, cel numit "Calendarul cel lung."
I Ching sau "Cartea schimbarilor" era folosita in general pentru previziuni si sfaturi de natura personala. Citirea se facea pe baza unor hexagrame, formate din linii continue sau intrerupte, existand 64 de combinatii posibile. Insa de la un oracol personal, I Ching a devenit in ultimele decade un soi de carte a apocalipsei. Totul a pornit de la controversatul cercetator Terence McKenna, care a realizat o reprezentare grafica matematica a celor 64 de hexagrame care compuneau I Ching, din care a reiesit un soi de harta a timpului. Acesta a recunoscut un tipar in cele 64 hexagrame, pe care le-a transpus intr-un grafic, in care se regaseau date importamte ale istoriei omenirii. Diagrama incepe din anul 1000 i.e.n., momentul crearii cartii I Ching. Printre altele, McCanon a observat ca anul caderii imperiului roman sau cele doua razboaie mondiale sunt marcate grafic cu o linie descendenta, in vreme ce in dreptul datei descoperirii Lumii Noi exista o linie ascendenta. Insa curiozitatea acestui tabel grafic este data de faptul ca se incheie in dreptul datei care ii corespunde calendaristic lui 21 decembrie 2012.
O alta prezicatoare care a trait in Anglia la inceputul anilor 1 500, denumita mama Shipton, despre care se spune ca ar fi fost jumatate umana si jumatate fiinta supranaturala, vine sa sutina prezicerile altor oracole, adaugand chiar unele noi. Aceasta a anticipat corect moartea lui Henric al VIII-lea, domnia reginei Victoria, marea ciuma sau ororile celor doua razboaie mondiale si apocalipsa, cand conform viziunilor acesteia, jumatate din populatia planetei va pieri.
Una dintre cele mai exacte surse privitoare la ipotetica apocalipsa este calendarul mayas, deoarece ofera o data concreta a ceea ce va sa fie sfarsitul lumii: anul, luna si ziua. Este o predictie exacta venita de la o civilizatie care isi lua calendarul in serios, obsedata de tinerea socotelii timpului, intr-atat de exact, incat au putut prezice eclipse in viitorul indepartat. Calendarul este si profetic: 5 martie 1519 este data exacta la care mayasii au prevestit sosirea conquistadorilor condusi de Cortes. In acea zi, istoria consemneaza debarcarea capitanului spaniol pe tarmurile Lumii Noi. In 21 decembrie 2012 calendarul mayas isi incheie un mare ciclu, caruia, cel putin in aparenta, nu-i mai urmeaza nimic.
Astronomii moderni confirma calculele mayasilor. Pamantul se va afla intr-un aliniament exact cu Soarele si cu centrul Caii Lactee, un eveniment galactic care are loc o data la 25 800 ani. Nimeni nu stie exact care vor fi efectele acestui aliniament asupra Pamantului, insa geofizicienii au o teorie care vine in sustinerea prezicerilor mayase: este vorba despre fenomenul inversarii polilor, in cadrul caruia acestia isi inverseaza pozitiile, cauzand catastrofe naturale in lant care vor zgudui lumea intreaga: cutremure, tsunami, incendii care vor avea ca rezultat pagube materiale si pierderi importante de vieti omenesti. Aceasta ar fi totodata si ultima catastrofa pe care omenirea ar trebui sa o infrunte. Albert Einstein este unul dintre primii oameni de stiinta care au sustinut aceasta teorie inca din 1955. Un nou studiu al Universitatii Princeton dezvaluie faptul ca Pamantul nu se confrunta cu aceasta schimbare dramatica pentru prima data. In urma cu 800 de milioane de ani, Polul Nord se afla in mijlocul Pacificului, iar Alaska se afla la ecuator. Miscarea nu s-a petrecut brusc, ci de-a lungul unei lungi perioade de timp.
Lumea dupa 12 decembrie 2012
Sunt voci care sustin ca mayasii nu au mai inregistrat nimic dincolo de aceasta data fatidica, insa exista documente care par sa contrazica acest lucru. Anumite ramasite ale culturii mayase vorbesc si despre alte evenimente care au loc dupa 2012. Multe dintre acestea sunt prezentate sub forma unor date foarte indepartate. Intr-una dintre tablitele inscriptionate de la Palenque, apare o alta data a calendarului, 1.0.0.00.8 5 Lamat 1 Mol, echivalentul datei de 21 octombrie 4772, cu aproape 3 000 de ani in viitor. Regele Pacal din Palenque a prezis ca la aceasta data un important eveniment mayas isi va sarbatori a 88-a aniversare, sugerand astfel ca acesta nu credea ca lumea se va termina in 2012.
In ciuda imensei publicitati si discutiilor care se desfasoara pe seama acestui eveniment ce se apropie, Susan Milbrath, curator la Muzeul de Istorie Naturala din Florida, a declarat in numele comunitatii arheologice ca nu a fost descoperit, pana in prezent, vreun document care sa ateste ca maya credea ca lumea se va sfarsi in 2012, ci doar ca in acel moment se va incheia un mare ciclu calendaristic, care fara indoiala va avea si urmari la nivel planetar, dar nu neaparat apocaliptice. "Pentru vechii maya, data reprezinta o mare sarbatoare de incheiere a unui intreg ciclu", declara Sandra Noble, director executiv la Foundation for the Advancement of Mesoamerican Studies din Florida. In viziune acesteia, intreaga isterie mediatica declansata in jurul acestui eveniment, nu este decat o ocazie de castig pentru anumite parti. Parerea acestora este sustinuta si de E. Wyllys Andrews, director la Universitatea Tulane:"Va fi un alt ciclu. Stim cu siguranta ca civilizatia maya stia ca mai fusese un astfel de ciclu inainte, ceea ce implica si faptul ca stiau ca va urma un altul."
Unii oameni de stiinta sunt de acord asupra faptului ca, in ciuda metodelor si mijloacelor stiintifice de care dispunem, nu putem prevedea viitorul intocmai. Pentru acestia, mesajul profetiilor este ca trebuie sa ne pastram o atitudine optimista in ceea ce priveste viitorul. Tot timpul oamenii s-au gandit ca sfarsitul lor este aproape, l-au anticipat si l-au asteptat. Pana in prezent, insa, s-au inselat de fiecare data.Dincolo de oracole, calendare si magicieni, stiinta moderna vine cu propria sa previziune asupra datei la care lumea se va sfarsi. Este vorba despre world wide web, care a reusit sa creeze un circuit de comunicare fara precedent in istoria omenirii. Internetul poate fi mai mult decat un simplu punct de referinta al previziunilor apocaliptice. Acesta a devenit chiar mijlocul de transmitere al unui astfel de mesaj, care de aceasta data nu apartine unei vrajitoare care traieste intr-o pestera si nici unei carti chinezesti. Profetii insapimantatoare au inceput sa apara dintr-o directie care nici macar nu este umana, un "oracol" numit "web-bot". Programul scaneaza world wide web-ul pentru a sorta informatiile legate de viitor, avand ca rezultat o serie de profetii, care sunt in final, la fel de ambigue ca si oracolele lumii antice. Acesta incearca sa citeasca starile inconstiente ale omenirii, scanand masiv limbajul folosit in mii de site-uri web. Procesul implica mai multe programe numite "paienjeni" sau "agenti", care citesc tot internetul, in cautarea unor anumite cuvinte-cheie. Programul a fost conceput initial pentru realizarea unor previzuni financiare, legate de bursa si de investitii. In 2001, unii programatori au observat ca rezultatele obtinute erau mai mult decat simple informatii financiare. Frazele au inceput sa se lege, sa se combine cu anumite date din calendar, incepand sa primeasca un sens. Specialistii si-au dat seama ca ar putea avea de-a face cu niste predictii legate de evenimente viitoare. Unul dintre evenimentele majore pe care dezlegarea acestor fraze le-a putut prezice sunt chiar atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.
Daca intr-adevar acest sistem functioneaza, atunci viitorul nu arata prea roz: pe langa calamitati naturale, conflicte armate, apare si data de 2012. Web-Bot prezice ca anumite catastrofe vor lovi Pamantul la acea data, ca urmare a unei alinieri stranii a planetelor.
Alte sfarsituri ipotetice
8 septembrie 2040 - Aliniere planetara, despre care se crede ca va avea efecte nefaste asupra Pamantului, provocand, in mod special, cutremure foarte puternice
2076 - sfarsitul calendarului musulman
2240 - sfarsitul calendarului evreiesc
luni, 7 decembrie 2009
FUNNY THING
Cnofrom uuni stduiu al ueni uinvresttiai elgenze, nu cntozeaa in ce odrnie se alfa lirteele itnr-un cuvant, signruul lcuru ipmotarnt e ca pirma si utlima lierta sa fie la lcuol lor. Rsetul potae fi o vrzaa colmpeta si tot o vei ptuea ctii fraa prboelme.
Atsa e din cuzaa ca nu ciitm feicrae lteira, ci cvanutul ca un irtneg.
Dcaa ai ptuut citi mejasul, trmitie-l mai depatre.
Atsa e din cuzaa ca nu ciitm feicrae lteira, ci cvanutul ca un irtneg.
Dcaa ai ptuut citi mejasul, trmitie-l mai depatre.
PIN CODE
Codul PIN invers! Daca un jefuitor te obliga sa scoti bani din bancomat, poti anunta politia, daca introduci codul PIN invers.
Ex: daca ai codul 1234, introdu 4321.
Bancomatul recunoaste ca e inversat codul. Aparatul iti da banii, dar fara sa stie jefuitorul, anunta politia, care sa vina imediat in ajutorul tau.
Din pacate se foloseste rar aceasta metoda, fiindca oamenii nu stiu.
O fi adevarat? A incercat cineva?
Ex: daca ai codul 1234, introdu 4321.
Bancomatul recunoaste ca e inversat codul. Aparatul iti da banii, dar fara sa stie jefuitorul, anunta politia, care sa vina imediat in ajutorul tau.
Din pacate se foloseste rar aceasta metoda, fiindca oamenii nu stiu.
O fi adevarat? A incercat cineva?
CIFRA 5
Daca iei orice numar, il dublezi, aduni 10, imparti prin 2, si apoi scazi numarul initial, raspunsul va fi 5.
vineri, 27 noiembrie 2009
GOTHIKA
”Goth” este denumirea data unei subculturi contemporane vaste ce înglobeaza muzica, arta, literatura, moda si un simt estetic dezvoltat, orientat catre latura întunecata a ceea ce îi înconjoara pe membrii acesteia, ei stiind sa aprecieze atât viata cât si moartea, reusind sa gaseasca frumosul acolo unde poate ceilalti nu îl pot gasi. Persoanele ce se considera “gotice” si considera ca apartin acestei miscari pot avea gusturi muzicale diverse, opinii diferite, hobby-uri si ocupatii ce nu au nici un fel de legatura cu subcultura etc. termenul fiind ales de multi care simt ca apartin acestei subculturi.
Fascinatia pentru macabru/ lugubru si arta intunecata este o alta trasatura comuna a creatiilor gotice si atrage in special un segment mai tanar al populatiei, cu o mentalitate mai deschisa. Goticii nu privesc moartea ca pe un sfarsit de drum ,ci ca pe o eliberare de “inchisoarea pamanteasca” a trupului, si transpuneare a sufletului in absolut, renuntare la toate suferintele pamantesti pentru linistea eternitatii. Dar atractia fata de acest subiect presupune, in mod paradoxal, atat o stare de spirit pesimista, inclinata spre depresii , cat si o atitudine relativ optimista de a cauta frumusetea in fiecare lucru in parte, de a gasi o alta perspective asupra vietii. Prima data a aparut în Marea Britanie, la sfârsitul anilor ‘70 si începutul anilor ‘80, ca o miscare derivata din post-punk, reusind sa se mentina pâna in zilele noastre, evolutia ei facând-o din ce in ce mai variata si diversificata. Concomitent cu aceasta evolutie, in SUA a aparut o miscare cunoscuta ca Deathrock, ea avându-si originile in punk, iar în Germania a aparut mai târziu o subcultura ce a fuzionat elemente atât din Gothic, cât si din New Wave, rezultând Darkwave.
Din punct de vedere muzical, genurile principale asociate cu aceasta miscare sunt goth rock, deathrock, post-punk si darkwave; oricând putem auzi de pe buzele unui gotic, nume precum Bauhaus, Sisters of Mercy, Christian Death, Siouxsie and the Banshees, Clan of Xymox sau Diary of Dreams. Nu trebuie insa confundat Gothic metal cu Gothic rock, primul gen muzical fiind derivat din Doom metal si a luat nastere in anii ’90 (prima trupa de Gothic metal fiind considerata Paradise Lost), pe când al II-lea a aparut cu peste 10 ani inainte si a evoluat din post punk. În general, Gothic metal nu este considerat un gen muzical reprezentativ pentru aceasta subcultura, singurele similaritati fiind tematica întunecata din liniile melodice si versuri, alaturi de prezenta cuvântului “gothic” în numele acordat genului.
Vizual vorbind, goticul se inpira din imaginarul romantic ce implica spectrul horror de fantome, vampiri, culori sumbre, lugubrul, morbidul, misticul, toate filtrate estetic si transformate in arta, precum si din arta gotica. De asemenea se inspira din filme precum “Dracula”, “Nosferatu”, “The Crow”, “The Hunger”, “Interview with a Vampire”, “Nightmare before Christmas”, “Beetlejuice” si altele ce au o tematica mai mult sau mai putin gotica. Daca am analiza literar, goticul se inspira atât din fictiunea goth cât si din curente literare precum romantismul, simbolismul, trupele Paralysed Age sau Arc Gotic alegând versuri din opera lui Bacovia pentru melodiile proprii. În ceea ce priveste vestimentatia, se observa o adoptare a tinutei preponderent neagra in stilul Victorian sau Post-Punk, accesoriile fiind confectionate din argint, hainele cuprinzand elemente precum crinolinele, corestele, hainele din plasa (fishnet), pantalonii din piele, bocancii cu talpa groasa, sau haine ce aduc aminte de stilul punk. Foarte obisnuite sunt piercingurile si tatuajele. Din punct de vedere al aranjarii parului, acesta este de obicei tuns in frizuri considerate neobisnuite, precum deathawk, sau foarte des el este tapat. Atât fetele cât si baietii adopta des machiajul în stil egiptean, însa este apreciat bunul gust; cel mai important lucru in stilul vestimentar este originalitatea. Este de preferat ca o persoana sa îsi creeze un stil propriu în care sa se simta confortabil decât sa copieze doar pentru a parea gotic.
Toate cele scrise mai sus reprezinta stereotipul goticului, in linii mari, nerespectarea acestora neînsemnand ca nu poti fi gotic. Nimeni nu îti va impune un anumit numar de tauaje, piercinguri, sau purtarea exclusiva a hainelor de culoare neagra.
O mare calitate a goticilor este toleranta, subcultura fiind mai mult axata pe starea de spirit si estetica decât pe religie (spre deosebire de alte subculturi, precum black metal sau christian rock), politica, orientare sexuala, moralitate si altele. Preponderent se adopta mentalitatea romantica si neo-romantica (mai putin latura nationala), iar in general, goticii sunt persoane pacifiste, non-violente, tolerante. Faptul ca unele persoane ce se considera goth sunt anarhiste nu are nici o treaba cu subcultura in general. Acelasi lucru este aplicabil si in ceea ce priveste religia. O mare parte a necunoscatorilor afirma ca goticii sunt satanisti - aceasta parere este complet eronata, intrucat urmeaza o tendinta actuala de a confunda spiritul religos in sine cu ideea de crestinism. Religiozitatea este specifica fiintei umane sub toate aspectele ei, fiecare fiind liber sa-si aleaga propriul crez religios, propriul obiect al adoratiei, cat si propriul mod de manifestare, si astfel subcultura accepta orice fel de credinte: crestinism, agnosticism, neo-paganism, samanism, new age, wicca si altele. Trebuie precizat ca goticii nu sunt satanisti, nefiind interesati de acest aspect, iar faptul ca societatea îi considera astfel este o mare greseala a mass-mediei, fiind de multe ori incorect asociati cu scena de black metal, datorita unor similaritati vestimentare.
Etimologic, termenul “Gotic” se refera la triburile est germanice ce au colonizat Scitia, Dacia si parti din Moesia. Este cunoscut faptul ca scriitorii antici, referindu-se la populatia autohtona din acele vremuri, aveau obiceiul sa mentioneze popoarele care detineau puterea militara si politica, si nu pe bastinasii supusi din aceasta cauza Dacia fiind uneori numita Gothia, dupa populatia migratoare dominanta.
În perioada Renasterii, arhitectura medievala era considerata gotica, contrar stilului arhitectural si artistic al acelor vremuri.
În secolul al XVIII-lea se acorda un sens modern cuvantului “gotic”, odata cu aparitia nuvelei gotice. Începuturile picturii gotice se regasesc in "The Nightmare", o lucrare care a socat atât publicul, cât si criticii, atunci când a fost afisata la Academia Regala în 1782, de Fusseli. Aceasta idee a continuat sa se manifeste in zilele noastre in literatura si cinematografie prin cimitire, biserici, vampiri, fantome, cosmaruri, castele alaturi de altele.
joi, 26 noiembrie 2009
BARBATILOR NU LE PLACE
La inceputul unei relatii esti preocupata de felul cum arati si incerci sa ghicesti orice dorinta a iubitului tau. Insa, pe masura ce relatia devine mai stabila si te simti mai sigura pe pozitie, ti se poate intampla sa nu-ti mai pese de astfel de lucruri... simple. Iata 15 lucruri de care se plang cel mai frecvent barbatii, pe care trebuie sa le eviti, pentru a ramane la fel de dezirabila ca in prima zi.
1. „Tot timpul se plange ca e grasa si are sanii prea mici.”
Este cel mai graitor exemplu despre modul diferit de gandire al femeilor si al barbatilor. Femeile vorbesc despre defectele lor pentru ca asteapta ca barbatul sa le contrazica. insa pentru o femeie nu este suficient ca partenerul sa-i spuna o data pe zi ca, pentru el, ea este perfectiunea intruchipata, ci asteapta acest lucru poate de o suta de ori pe zi. Din pacate, un astfel de comportament devine extrem de iritant pentru barbat. Barbatilor le place ca femeile sa se simta bine in pielea lor. in fond, daca nu i-ai fi placut cum arati, nu te-ar fi ales!
2. „Imi reproseaza defectele prin contrast cu calitatile fostului ei iubit.”
Este un comportament tipic feminin sa-ti compari actualul iubit cu fostul – si sa-i azvarli in fata defectele. insa barbatilor nu le place defel o astfel de comparatie, caci se simt mereu asezati pe talerul unei balante si considera acest lucru nu doar foarte stresant, ci si extrem de umilitor. Chiar daca se intampla uneori sa ai dreptate...
3. „Se epileaza in prezenta mea.”
Bazaitul epilatorului sau vederea fasiei de ceara plina cu fire de par poate fi socanta pentru un barbat, mai ales daca se asociaza cu chipul plin de suferinta al iubitei sale. Fii frumoasa, dar fara a-ti lasa iubitul sa cunoasca... secretele de culise.
4. „Vrea sa ma faca sa ma simt vinovat pentru ca uneori vreau sa fiu singur.”
Sexul masculin nu este mai putin puternic din punct de vedere verbal decat sexul „slab”. Daca barbatii vorbesc relativ mult la locul de munca, acasa isi doresc uneori putina liniste, ca sa se poata relaxa si sa-si incarce bateriile. Lasa-i o ora de libertate; vei vedea ca dupa aceea va fi mai atent la tine.
5. „Imi tot repeta ca eu sunt sensul vietii ei.”
O femeie nu trebuie sa-l faca pe iubitul ei sa simta ca lumea se invarte in jurul lui (chiar daca asa stau de fapt lucrurile). Barbatii percep asta ca pe o responsabilitate imensa si le e teama sa nu-si piarda libertatea.
6. „Imi comanda ce sa fac si cand.”
Nu-ti tine iubitul sub papuc, cautand sa demonstrezi ca tu esti cocosul in casa. intr-o relatie sanatoasa exista un echilibru al puterii. Altminteri isi vei pierde feminitatea, incercand sa preiei rolul barbatului - si iti vei pierde puterea de atractie.
7. „Sexul nu e suficient de important pentru ea.”
Femeile sunt extrem de sensibile la tot ceea ce se petrece pe plan sentimental, in timp ce pentru barbati e mai importanta sexualitatea, instinctul atavic de vanatoare. Din aceasta cauza e important sa joci pentru el - cu placere neprefacuta - rolul pradei, iar si iar.
8. „Umbla prin casa in pantaloni de trening labartati si i se vede radacina parului vopsit.”
Trebuie sa fii consienta de faptul ca este foarte important sa arati bine oricand, in orice imprejurare – nu numai cand iesi undeva, ci si in casa. Este un semn de respect fata de partenerul tau daca cauti sa ai un aspect ingrijit si atunci cand sunteti doar voi doi. Iubitul tau va intelege cat de important este el pentru tine si te va trata in consecinta.
9. „Nu inchide usa cand merge la WC.”
O relatie intima nu inseamna ca toate lucrurile trebuie facute fara perdea. Cei mai multi barbati gasesc dezgustatoare privelistea unei femei asezate pe WC, senzatie amplificata si mai mult de un eventual tampon uitat in baie. Dealtfel, barbatii urasc pana si reclamele la tampoane!
10. „Vrea sa profite de mine din punct de vedere material.”
Daca un barbat isi da seama ca l-ai ales datorita situatiei sale materiale infloritoare – sau ca acest aspect a jucat un rol foarte important in initierea relatiei – se simte folosit si poate simti nevoia sa evadeze dintr-o astfel de relatie.
11. „Ma critica in fata prietenilor.”
Barbatii sunt mandri; ei vor sa para puternici si perfecti, deoarece asta este ceea ce se asteapta de la ei din cele mai vechi timpuri. isi lasa slabiciunile sa erupa la suprafata doar in intimitatea caminului – daca o fac – si pretind in schimb ca orice greseala sa li se reproseze doar intre patru ochi.
12. „Nu e in stare sa fie independenta.”
Barbatii le considera plictisitoare pe femeile lipsite de vointa proprie, care nu isi fac un program al lor si care le sunt total supuse. Li se pare obositor ca ei sa trebuiasca sa ia toate deciziile si sa-si asume toate responsabilitatile. O femeie care uneori ii contrazice, are propriile sale pareri si uneori este ocupata reprezinta o provocare mult mai interesanta.
13. „Este tot timpul roasa de gelozie.”
Daca o femeie este nesigura de partenerul ei, motivul este de multe ori nesiguranta de sine: nu se considera o persoana suficient de valoroasa ca sa fie convinsa ca este femeia ideala pentru partenerul ei. Gelozia exagerata si nemotivata ii deranjeaza foarte tare pe barbati, alungandu-i de multe ori in bratele altei femei.
14. „Nu zambeste.”
Zambetul este semnul veseliei, al unei atitudini pozitive fata de viata, al capacitatii de a iubi si de a fi fericit. Este o senzatie mult mai inaltatoare si totodata este mult mai usor sa traiesti impreuna cu o astfel de femeie decat cu una pesimista, depresiva si vesnic posomorata.
15. „E prea vulgara":
Multe femei, mai ales la o varsta frageda, considera ca sunt mai interesante daca folosesc un limbaj vulgar. Adevarul este insa ca barbatii seriosi apreciaza mai mult o femeie delicata si... „feminina”. Nu le place nici comportamentul ordinar si nici limbajul vulgar. La fel stau lucrurile si cu machiajul exagerat si cu un ten prea bronzat de la solar. in aceasta privinta se poate spune ca ceea ce este mai putin valoreaza mai mult.
16."Machiaj in exces":
Acum desigur multe femei si fete comenteaza asupra acestui punct dar chiar asa este , barbatii prefera femeile naturale , chiar daca nu au ten perfect , insa niciunuia nu-i comvine la un sarut sa manance rujul. Cel mai des experiment a fost cand un barbat a cunoscut o femeie machiata , la fiecare intalnire a venit machiata si dupa o noapte impreuna dimineata barbatul se sperie..
10 MOTIVE SA NU TE CASATORESTI !!!
Astepti cu nerabdare clipa in care vei imbraca rochia alba de mireasa? Ai face orice pentru acel moment? Mai gandeste-te o data! Iata cateva motive total neinspirate pentru care ai putea fi tentata sa spui “DA!”:Pentru banii partenerului. Daca intamplarea face ca alesul inimii sa aiba o situatie financiara buna, norocul tau! In plus, nimeni nu spune ca ar trebui sa-ti unesti destinul cu un barbat care nu face nici un efort pentru a contribui macar la cheltuielile casei. Insa mariajul care se bazeaza strict pe dorinta de imbogatire a unuia dintre parteneri, indiferent de ceea ce simt, esueaza lamentabil de cele mai multe ori. Pentru ca, dupa cum bine spune cantecul, unde dragoste nu e, nimic nu e!
Sub amenintarea unui bebe. Una dintre cele mai neinspirate idei care ii poate veni unei femei pentru a-si convinge iubitul sa o ia de sotie este inscenarea unei sarcini. Fie ca sarcina exista, fie ca nu, simplul fapt ca a fost programata in taina doar de partea feminina a cuplului, avand unicul scop de a-si prinde iubitul in lat, sarcina respectiva este nimic altceva decat o inscenare. Si nu, nici un barbat nu va rezista mult in acest scenariu. O femeie care se decide asupra acestui plan ar trebui sa se gandeasca, in primul rand, ce se va intampla dupa ce va ramane singura cu acel copil.
Disperarea de a parasi casa parinteasca. Casatoriile legate din dorinta arzatoare a partenerilor de a parasi casa parinteasca nu se termina cu bine aproape niciodata. Cei care vad casatoria drept unica solutie de a scapa de parinti ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte: independenta, cea care le lipsea in casa parinteasca, le va lipsi in continuare si in noua casa, alaturi de partener. Diferenta este ca parintii rareori actioneaza in defavoarea propriului copil, in timp ce doi soti se pot oricand intoarce unul impotriva celuilalt.
Parintii au hotarat. Daca parintii si-au impus dorinta ca voi sa va casatoriti, inseamna ca le place partenerul tau, ceea ce este un lucru bun. Din nefericire insa, acesta nu este un motiv solid pentru a-ti uni destinul cu o persoana. Peste cativa ani, cand ei vor fi disparut, tu vei fi prinsa in continuare intr-o casnicie cu barbatul visurilor lor, care s-ar putea sa nu fie nici pe departe barbatul visurilor tale.
Urmarea fireasca a unei relatii foarte lungi. Dupa zece ani de concubinaj, chiar daca nu va mai intelegeti, ati hotarat ca trebuie sa va casatoriti, macar pentru timpul pe care l-ati petrecut impreuna si care altfel ar fi irosit. Casatoria nu va va face mai fericiti, nu va sterge cu buretele toate neintelegerile, astfel incat daca pretuiti timpul nu vi-l mai pierdeti unul langa celalalt.
Din dorinta de a avea copii. Specifica femeilor ajunse la o anumita varsta, care nu mai aud nimic in jurul lor decat propriul ceas biologic ticaind din ce in ce mai repede si mai tare. Disperarea de a avea un copil te-ar putea face sa nu mai privesti obiectiv relatia cu actualul partener. Nimeni nu este perfect, insa alege pentru viitorul tau copil pe cineva cu care sa te intelegi si cu care sa pot coabita in liniste.
Pentru ca iti place sexul cu respectivul. Da, in unele cazuri se poate ca relatia sa functioneze, chiar si dupa ce s-a stins valvataia de la inceput care facea din relatia voastra un foc sexual. Sexul nu este un motiv suficient pentru a alege sa traiesti cu cineva, intre doi parteneri trebuie sa existe ceva mai mult, precum iubire, respect, intelegere, complicitate, compatibilitate. Nu iti poti petrece tot restul vietii alaturi de o persoana cu care ti-a placut la un moment dat sa faci sex.
Ai nevoie de un parinte pentru copilul tau. Daca ai gasit pe cineva care te apreciaza, tine la tine cu adevarat si are grija si de copilul tau, ei bine, felicitari, ai tras lozul cel mare. Daca insa fortezi lucrurile doar pentru a-ti intregi familia, pentru a-i oferi copilului tau posibilitatea de a avea doi parinti, s-ar putea sa gresesti amarnic. Deschide bine ochii!
Sa dovedesti ceva cuiva. Probabil cel mai neserios motiv pentru care ai putea lua decizia de a te casatori. Intemeierea unei familii presupune responsabilitate, casnicia, cum am spus mai sus, se bazeaza pe sentimente profunde intre cei doi parteneri, nicidecum pe pariuri sau demonstratii inutile. Poti sa le dovedesti parintilor ca esti responsabila luandu-ti o slujba sau absolvind o facultate, nicidecum casatorindu-te cu primul venit. De asemenea, nici prietenilor nu esti obligata sa le dovedesti ca esti hetero, interesanta sau puternica, maritandu-te pe nepusa masa.
Simti presiunea sociala. Toti prietenii tai sunt casatoriti sau in prag de a se casatori, ba mai mult, unii dintre ei au si divortat deja, astfel incat tu ai inceput sa simti ca tu ai ramas pe din-afara. Nu ai de ce! Ignora-ti matusile care te intreaba constant cand ai de gand sa te mariti, nu mai sta de vorba cu vecina aceea curioasa care se tot mira ca nu te-a luat nimeni pana acum si nu-ti mai fae sange rau cand bunica iti spune ca anii trec si daca nu ti-ai gasit sot pana acum, de acum nici nu o sa-ti mai gasesti. Acum 20 de ani probabil ai fi avut motive sa cazi pe ganduri, astazi, nu! Traieste-ti viata exact asa cum vrei.
marți, 3 noiembrie 2009
SEMNEAZA SI TU !
http://www.petitieonline.ro/petitie-p19154050.html Petitie ANTI-RASISM SI ANTI-DISCRIMINARE !
miercuri, 21 octombrie 2009
POLIGRAF
Poligraful (denumit impropriu, dar în mod obişnuit, şi detector de minciuni) este un dispozitiv care măsoară şi înregistrează un număr de parametri fiziologici ai unui subiect uman, aşa cum ar fi tensiunea arterială, pulsul, respiraţia şi conductivitatea pielii, în timp ce acestuia i se pun o serie de întrebări. Se presupune că aceste măsurători sunt indicatori ai unei stări de anxietate care s-ar manifesta odată cu spunerea unui neadevăr. Cu toate acestea, dacă subiectul manifestă anxietate din alte motive sau îşi poate controla în mod voluntar nivelul anxietăţii, atunci măsurătoarea poate duce la rezultate total neconcludente sau chiar diametral opuse. Din acest motiv esenţial, poligraful nu este considerat ca fiind un instrument ştiinţific, ci este considerat ca fiind parte a pseudoştiinţei.Ideea că minciuna produce efecte fiziologice colaterale este cunoscută din cele mai vechi timpuri. Spre exemplu, în Africa de Vest persoanele suspectate de crimă erau obligate să dea din mână în mână un ou în cadrul unui ritual. Acea persoană care spărgea oul era considerată vinovată pornind de la premiza că nervozitatea era cauza spargerii oului.
Originile poligrafului modern datează din anul 1913, când William Moulton Marston, un student la psihologie al Universităţii Harvard, a utilizat pentru prima dată valoarea presiunii sistolice ca metodă de detectare a minciunilor. Ulterior, în 1915, la terminarea studiilor, Marston a scris o lucrare despre acest subiect. A intrat la Harvard Law School, pe care a absolvit-o în 1918, republicând lucrarea sa despre detectarea minciunilor în 1917.
Un dispozitiv mai complex, care înregistra atât presiunea sanguină cât şi reacţia conductibilităţii electrice a pielii a fost inventat de medicul John A. Larson, de la Univesitatea din California, fiind folosit pentru prima dată de poliţia din oraşul Berkeley, California. Dispozitivul lui Larson a fost primul poligraf în sensul actual altermenului, deoarece dispozitivul lui Marston, menţionat iniţial, înregistra şi vizualiza grafic un singur parametru.Acurateţea poligrafului a fost contestată încă din primele momente ale folosirii sale. În 2003, National Academy of Sciences (NAS) a redactat un raport intitulat "Poligraful şi detectarea minciunilor". NAS a arătat în acest raport că majoritatea studiilor legate de poligraf sunt de slabă calitate. Este semnificativ de remarcat că până în prezent nu s-a publicat nici un studiu stiinţific care să prezinte dovezi convingătoare legate de validitatea testului poligraf. După ce au fost studiate şi analizate numeroase studii despre acest subiect, NAS a identificat 57 dintre ele care "respectau rigoarea ştiinţifică". Aceste studii concluzionau în esenţă că testarea cu un poligraf, legată de un anumit incident, poate să recunoască adevărul cu o acurateţe mai bună decât norocul pur, dar totuşi departe de perfecţiune". Raportul mai concluzionează, de asemenea, că nivelul de acurateţe prezentat în aceste studii a fost probabil supraestimat, nivelul real întâlnit în condiţii reale fiind sensibil mai micCând dispozitivele poligraf sunt folosite ca intrumente de examinare şi verificare (în chestiuni legate de siguranţa naţională sau în cadrul unor agenţii de securitate, de exemplu), nivelul de acurateţe scade atât de mult încât "acurateţea sa în ceea ce priveşte delimitarea din cadrul celor testaţi a elementelor periculoase sau potenţial periculoase nu este satisfăcătoare pentru a justifica utilizarea acestor tehnici în astfel de agenţii." Mai exact, NAS a extrapolat că, dacă testul poligraf ar avea un nivel de acurateţe de 80% (nivel care este doar ipotetic, nu şi demonstrat), în cadrul unei testări pe un număr de 10.000 de angajaţi din care 10 ar fi spioni, 8 dintre spioni şi 1598 dintre angajaţii oneşti ar pica testul
MINCIUNA
Minciuna este o afirmaţie care este contrazisă de către experienţă, observaţie sau bun simţ, care este oferită de mincinos în mod premeditat sau spontan prin contorsionarea totală sau parţială a faptelor şi a adevărului sau prin argumentarea selectivă, dar aparent semnificativă, a faptelor. De regulă, minciuna se consideră o acţiune intenţională de declarare a unei stari modale necomfirmabile sau imediat (ori uşor) confirmabilă, pentru a produce confuzie, a oferi false speranţe, a determina o anume acţiune sau a crea o anume stare intelectivă, socială ori afectivă care serveşte într-un fel sau altul mincinosului. Deşi minciunile premeditate sunt cele care sunt considerate a fi mult mai devastatoare şi de neiertat, se pot totuşi identifica şi minciuni spontane, nepremeditate, posibil determinate de lipsa de informare, de înţelegere corectă şi/sau de interpretarea greşită a informaţiilor existente sau accesibile la un moment dat.
Privit dintr-o anumită perspectivă, se poate afirma că minciuna caracterizează personalitatea iar adevărul realitatea, în sensul că personalitatea poate produce afirmaţii confirmabile sau infirmabile cu privire la realitate, dar reflectarea realităţii în individ, care este un adevar, este o distinctă transpunere a unei cantităţii purtătoare de informaţii care se metamorfozează "realitate" cu o structură şi fenomenalitate distinctă.
Astfel, se pot identifica diferite variante ale minciunii, precum ar fi
* Minciuna individuală cotidiană, produsă spre a genera convingeri, atitudini sau emoţii predeterminate, aşteptate, în partenerii de acţiune sau de afectivitate;
* Minciuna individuală politică, orientată către schimbarea opiniei şi convingerilor unui individ sau a unei mulţimi de subiecţi, cu obţinerea posibilităţii de a manipula intenţiile şi comportamentele altora în favoarea unui singur individ;
* Minciuna colectivă practicată de un grup sau de către o comunitate cu o anume poziţie socială şi privilegii. Minciuna politică colectivă vizează păstratea statutului şi privilegiilor de catre o minoritate aflată în conflict de interese cu o majoritate defavorizată, lipsită de privilegiile grupului;
* Minciuna economică, individuală sau colectivă, ascunde intenţionat starea reală a unei economii locale, regionale, statale sau globale din diferite motive.
Minciuna socială este acea afirmaţie sau ansamblu de afirmaţii care declară sau susţin existenţa unor deosebiri de performanţă şi calitate umană între indivizi, grupuri de indivizi sau mari colectivitati umane. Aceasta minciună de tip social (care poate fi adesea orientată rasial sau cultural) caută să introducă diferenţe de valoare între oameni sub raport conceptual sau afectiv şi să motiveze orice acţiuni discriminatorii aplicate şi aplicabile celor indezirabili.
Acest tip de minciuna segregantă, construită pe baza pretinsei diferenţe de calitate dintre subiecţi, a declanşat în decursul istoriei numeroase conflicte sociale mai mici sau mai mari, a intreţinut adversitatea şi chiar ura dintre indivizi şi/sau grupuri, a înjosit calitatea de om şi a făcut mult rău societăţii, producând, prin standarde diferite de evaluare, umilire, suferinţă şi degradare umană.
Minciuna ştiinţifică derivă din construcţia unei ipoteze incorecte de mecanism cauzal, indiferent dacă este conjunctural, fenomenal sau social, şi pretenţia valabilităţii acelui model (împotriva evidenţei ştiinţifice), respectiv a incapacităţii modelului de a oferi predicţii corecte sau de a explica coerent acele segmente ale realităţii, societăţii sau individului, pe care pretinde a le teoretiza, legifera şi/sau explica.
Minciuna culturală vizează împraştierea intenţională a unor afirmaţii false (care pot fi atât degradante cât şi laudative) cu privire la conţinutul sau la valoarea diferitelor produse culturale (dintre care unele pot fi opere de artă), prin propunerea şi susţinerea unui sistem de valori preferenţial, sistem care neagă valori consacrate şi recunoscute. În schimb, apreciază drept opere fundamentale, creaţii banale, partizane, uneori antisociale, fără calitate artistică, incapabile să producă satisfacţii de natură emoţională şi intelectuală superioare şi să extindă orizontul uman al individului sau colectivităţii.
Taxonomia minciunii conform Sfântului Augustin
Augustin de Hipona, cunoscut şi ca Sfântul Augustin [de Hipona], conform numelui său din latină Sanctus Augustinus, a scris o carte dedicată minciunii De Mendacio, Despre minciună. Anterior scrisese "Carte despre minciună" şi "Împotriva minciunii". Conform textului cărţii De Mendatio, care este o operă târzie a sa, Sfântul Augustin grupează minciunile în opt categorii grupate în ordinea severităţii:
1. Minciuni din texte religioase.
2. Minciuni care rănesc pe toţi şi nu servesc nimănui.
3. Minciuni care rănesc pe toţi şi servesc cuiva.
4. Minciuni spuse pentru plăcerea de a minţi.
5. Minciuni spuse pentru "a mulţumi pe alţii într-o manieră elegantă".
6. Minciuni care nu rănesc pe nimeni şi servesc cuiva.
7. Minciuni care nu rănesc pe nimeni şi salvează viaţa cuiva.
8. Minciuni care nu rănesc pe nimeni şi salvează "puritatea" cuiva.
Poveşti faimoase
* Petrică şi lupii, povestea populară, existentă în multe culturi, a unei tânor păstor care ajunge să nu mai fie crezut de sat datorită uzării credibilităţii sale morale până la zero
* Pinocchio, poveste unei păpuşi de lemn metamorfozată într-un băiat, al cărui nas creşte mai lung şi mai mare de fiecare dată când spune o minciună
Credeti ca exista sinceritate pura? Credeti ca viata noastra ar avea aceeasi consistenta daca nu am schimba din cand in cand macar putin fata adevarului? Suntem oameni, mintim cu toti si suntem mintiti la randul nostru chiar daca ne place sau nu sa recunoastem acest lucru. Nu conteaza ce imprejurari ne-au determinat sa mintim, in ce fel am mintit sau cu ce ne-am ales in urma minciunii. Mintim si atat... Intr-o relatie este la fel ca si in viata, prea mult adevar lasa uneori in urma lui foarte multa suferinta si durere. Oamenii nu pot trai fara sa minta pentru ca minciuna este stralucitorul paravan sub care se ascunde fata mai putin frumoasa a adevarului. Oricat de paradoxal suna, ne plac minciunile si suntem dispusi sa le inghitim pentru ca ... ei bine, unele dintre ele pot fi placute.
INDEPENDENTA
INDEPENDENŢĂ Conceptul 'independenţă' defineşte generic lipsa de legătură, lipsa de condiţionare de orice fel, între două modalităţi reflectate într-o conştiinţă, între două individualităţi reciproc conştientizate, sau între o modalitate şi individualitatea în care se particularizează şi conştientizează.
Spre exemplu două obiecte sau evenimente sunt independente, când prezenţa distinctă modal a fiecăruia nu perturbă în nici un fel prezenţa şi particularitatea existenţială a celuilalt.
Doi indivizi sunt independenţi când existenţele şi acţiunile fiecăruia nu interferă şi nu se influenţează în nici un fel.
Exista independenţe concrete şi abstracte, independenţele concrete vizează lipsa de condiţionare între forme sau procese naturale.
Independenţele abstracte vizează autonomia funcţională a sistemelor informaţionale, lipsa de condiţionare între stările operante, cognitive sau afective, ale subiecţilor. În gândirea metafizică se discută despre autonomia sau dependenţa realităţii de subiect şi aici discernem două curente filozofice principale, anume:
Materialismul care afirmă independenţa realităţii de subiect, asta însemnând că toate obiectele şi procesele naturale sunt externe şi autonome de prezenţa, percepţia şi reflectarea conceptuală a subiectului.
Idealismul care declară că subiectul este autorul formei fenomenale a realităţi, lumea neexistând şi neputând principial exista fără subiect.
Mai discernem independenţa logică care defineşte un sistem de axiome drept independent dacă nici una nu rezultă din combinaţii ale celorlalte.
Spre exemplu două obiecte sau evenimente sunt independente, când prezenţa distinctă modal a fiecăruia nu perturbă în nici un fel prezenţa şi particularitatea existenţială a celuilalt.
Doi indivizi sunt independenţi când existenţele şi acţiunile fiecăruia nu interferă şi nu se influenţează în nici un fel.
Exista independenţe concrete şi abstracte, independenţele concrete vizează lipsa de condiţionare între forme sau procese naturale.
Independenţele abstracte vizează autonomia funcţională a sistemelor informaţionale, lipsa de condiţionare între stările operante, cognitive sau afective, ale subiecţilor. În gândirea metafizică se discută despre autonomia sau dependenţa realităţii de subiect şi aici discernem două curente filozofice principale, anume:
Materialismul care afirmă independenţa realităţii de subiect, asta însemnând că toate obiectele şi procesele naturale sunt externe şi autonome de prezenţa, percepţia şi reflectarea conceptuală a subiectului.
Idealismul care declară că subiectul este autorul formei fenomenale a realităţi, lumea neexistând şi neputând principial exista fără subiect.
Mai discernem independenţa logică care defineşte un sistem de axiome drept independent dacă nici una nu rezultă din combinaţii ale celorlalte.
marți, 20 octombrie 2009
TELEPATIA
elepatia (însemnând literal simţire la distanţă) vine din greacă tele ("distanţă") şi pathe "sentiment" şi se referă la abilitatea de a comunica informaţie de la o minte la alta, fiind o formă de percepţie extra-senzorială sau cogniţie anormală.
Această informaţie este raportată a fi "primită" în aceeaşi formă ca şi cum ar fi de la simţurile convenţionale. Telepatia este procesul care permite ca fiinţele să transmită informaţii de la unele la altele, fără a se folosi de limbajul verbal. Cei care au descoperit că telepatia se află printre fenomenele paranormalului erau adepţii mesmerismului (teoria magnetismului animal). Aceştia au observat că unele persoane cu capacităţi magnetice pot citi gânduri şi pot executa comenzi nerostite.
De ce să nu băgăm în seamă astfel de fenomene? Pentru că ele se manifestă fără ştirea noastră, aproape în fiecare zi? Se spune că ne aflăm într-un raport telepatic constant cu ceilalţi locuitori ai pământului şi ca suportăm numeroase proiecţii psihice, infinite iradieri telepatice, care ne parvin din toate părţile. Orice element din Univers, viu sau amorf, este un emiţător, adică un iradiant şi în acelaşi timp, un receptor, adică un iradiat. Cercetătorii psihologici şi neuropsihiatri au început să lărgească sensul şi definiţia telepatiei: "telepatia reprezintă comunicarea impresiilor de orice formă, de la o minte la alta, independent de canalele simţurilor". Ei susţin că telepatia dintre două persoane aflate în aceeaşi cameră este la fel cu telepatia care are loc între două persoane aflate la capetele opuse ale lumii.
Sigmund Freud a considerat telepatia ca o facultate primitivă, care a fost pierdută de om în cursul evoluţiei sale. Conform afirmaţiilor lui, indivizii legaţi "telepatic" trebuie să aibă o legatură emoţională foarte puternică, iar evenimentul transmis pe această cale trebuie încărcat cu sentimente negative. Pe de altă parte, Carl Gustav Jung i-a acordat o importanţă mai mare, considerând telepatia o funcţie de sincronizare şi a descoperit prin experienţele sale că aceste fenomen ne influenţează visele.
N. Wiener, cunoscut cibernetician de origine americană, consideră că suportul material al telepatiei îl constituie, de fapt, undele cu frecvenţa de 10 Hz, adică cele corespunzătoare ritmului alfa şi că acestea ar fi active în stare de relaxare maximă. Însă psihofiziologii nu sunt de aceeaşi părere. Ei susţin că telepatia este o funcţie a inconştientului care se manifestă îndeosebi în marile trăiri emoţionale. Ca dovadă, aceştia aduc rezultatul experimentelor făcute pe animale. În timp ce acestora li se înregistrează electroencefalograma (EEG), la mare distanţă li se sacrifică puii, iar în acea clipă, pe EEG apare un impuls nervos.
Unii cercetători susţin că telepatia se realizează prin intermediul unui câmp biogravitaţional. Există şi oameni de ştiinţă adepţi ai psihotronilor, elemente considerate fără inerţie, care pot călători cu viteze inimaginabile şi care ar aduce informaţii din viitor în prezent.
Camille Flammarion spunea: "Acţiunea unei minţi asupra alteia, de la distanţă, transmiterea de gânduri, de sugestii mentale şi de comunicare la distanţă nu sunt mai extraordinare decât acţiunea magnetului asupra fierului, decât influenţa Lunii asupra mării, decât transportarea vocii umane cu ajutorul electricităţii sau decât minunile ştiinţei contemporane. Doar comunicările psihice sunt superioare şi acestea ne pot ajuta să dăm de urma cunoaţterii naturii umane. Telepatia poate şi trebuie să fie considerată de către ştiinţă o realitate incontestabilă. Mintea poate acţiona împotriva altei minţi fără intervenţia simţurilor. Forţele psihice există cu adevarat, deşi natura lor nu ne este cunoscută. Noi spunem că telepatia aparţine ordinului psihic şi nu celui fizic, psihologic, chimic sau mecanic, deoarece ea nu produce, transmite idei şi gânduri, iar aceasta se manifestă fără cooperarea simţurilor noastre".
Fenomenul de telepatie sau de transfer al gândurilor are loc atât în planul mental cât şi în cel psihic, unde este spontan în manifestare. Iniţiaţii antrenaţi pot trece de la un simţ la altul printr-un simplu act de voinţă, oricând doresc să facă acest lucru. Ei pot funcţiona atât în planul psihic căt şi în cel astral în acelaşi timp, deşi ei nu practică prea des acest lucru. Pe lângă simţul prezenţei altor vieţuitoare, telepatia poate fi considerată unul din simţurile adiţionale ale planului nostru psihic.
vineri, 16 octombrie 2009
FOBIILE
Definitie
Termenul de fobie, atat pentru psihiatru, cat si pentru omul de pe strada, semnifica o frica de o intensitate extrema, persistenta, sesizata de catre subiect ca fiind irationala. Aceasta este determinata de prezenta sau doar anticiparea prezentei unui obiect, vietate sau situatie.
Conceptul de fobie, spre deosebire de alti termeni care sunt folositi in psihiatrie dar si in limbajul de zi cu zi, se distinge prin folosirea lui corecta, foarte aproape de semnificatia "stiintifica".
Genetica fobiilor
Cercetatorii vorbesc despre o anumita genetica a fobiilor, mai ales ca in studii s-a remarcat ca aceasta este mai frecventa in cazul gemenilor identici (monozigoti). Exista insa si explicatii psihologice ale aparitiei fobiei - curentul comportamentalist explica aparitia fobiilor pe modelul invatarii conditionate (noi cu totii ne amintim de Pavlov si cainele lui, si cum s-a conditionat reflexul salivarii la un alt stimul decat mancarea, respectiv aprinderea becului). Astfel, obiectul fobogen (de exemplu, sobolanul) ar putea fi un stimul conditionat dintr-un reflex al fricii constituit candva in existenta noastra (in copilarie, un sobolan grabit ne-a taiat calea si am tras o sperietura zdravana).
Reactia la expunerea la stimul este de multe ori exagerata, in neconcordanta cu realitatea. Senzatia este de frica profunda care invadeaza persoana, chiar si atunci cind "expunerea" este mai degraba simbolica - persoana doar priveste un film in care apar sobolani sau aude o discutie despre rozatoare.
"Cea mai veche si mai puternica emotie a omului este SPAIMA.? (H.P.Lovecraft, scriitor american)
De ce ti-e frica...
Desi spaima pare a fi una singura, fobiile se pot imparti in categorii:
Fobiile simple. Exemplele cele mai frecvente sunt fobia de insecte, serpi, injectii, sange, microbi, fenomene naturale (tunetele si fulgerele), insa lista este inepuizabila (vezi si tabelul din articolul de fata, in care sunt mentionate o serie de fobii particulare).
Alaturi de fobiile simple mai pot fi mentionate doua categorii aparte:
- agorafobia , care reprezinta o frica de spatii din care ar fi dificil de iesit sau in care ajutorul altei persoane ar fi greu de obtinut. Persoana agorafoba se teme de situatii in care trebuie sa treaca (singura sau chiar insotita) prin piete aglomerate, cinematografe sau stadioane. Consecinta agorafobiei este evitarea acestor spatii sau limitarea iesirilor din spatiul "sigur" (cel mai adesea propria casa).
- fobiile sociale reprezinta frica insotita de tendinta imperioasa de a evita situatiile in care persoana se teme ca ar putea fi judecata sau analizata pentru felul in care se poarta. Fobiile sociale comune includ aspecte cum ar fi: frica de a vorbi (sau de a nu spune lucruri "prostesti" in spatii publice), de a manca in public, de a scrie in public, de a utiliza toalete publice.
Cati oameni sunt afectati?
Agorafobia, a carei prevalenta este raportata in numeroase studii fiind intre 5 si 7%, e mai frecventa la femei.
Fobia sociala are o prevalenta cuprinsa intre 2 si 10%, in functie de diferentele culturale sau de cele de metodologice dintre diferitele studii. Desi mai intalnita la femei, barbatii apeleaza adesea la ajutor de specialitate, poate si datorita faptului ca fobia de acest gen are un impact profund asupra functionarii profesionale. In ceea ce priveste fobiile simple, ele par a fi foarte frecvente, insa persoanele afectate apeleaza extrem de rar la ajutorul psihologului sau al psihiatrului, doar in cazul in care le afecteaza unul din aspectele vietii personale (functionarea profesionala sau ocupationala).
Ce se intampla in fobii?
Ce face ca frica sa depaseasca limita eficientei si sa devina o emotie dezadaptativa, iar uneori chiar invalidanta?
Frica aceasta nerealista si exagerata poate fi explicata ca raspuns la un stimul ce are un oarecare potential de a fi periculos. Este "normal" sa ne temem de traznete sau de cutremure, sa nu ne simtim confortabil in preajma unui sarpe sau a unui paianjen urias, paros si ostil. Cand spunem ca este "normal", ne referim in special la normalitatea bravilor nostri stramosi, care erau amenintati la tot pasul de serpi, paianjeni si stihii care le faceau viata un chin.
Acesti stramosi s-au hotarat, mai mult sau mai putin constient, sa ne faca un "cadou" evolutionist, sa inscrie undeva, in codul nostru comportamental, cuvantul pericol, pe care il asociem cu anumite vietati sau evenimente (apropo, ati cunoscut pe cineva care sa aiba o fobie de mielusei sau de cer senin?).
Manifestarile fobiei
Nu orice spaima de moment poate fi catalogata drept fobie, nici spaimele permanente nu sunt fobii. Asa ca, sa vedem in ce fel se manifesta fobiile.
Pot aparea fenomene de derealizare (sentimentul ca lucrurile se desfasoara ca intr-un film, intr-un plan ireal), fenomene de depersonalizare (sentimentul ca esti un actor in propria situatie, ca nu esti cu totul acolo), precum si senzatia de pierdere a controlului, teama de a nu innebuni, teama de a nu muri.
Aceste manifestari descriu o criza de anxietate, sau un atac de panica, si desi agorafobia, fobiile specifice si fobia sociala apar in contexte diferite, trairile unei persoane in situatia fobica sunt similare. Exista o serie de manifestari fizice ce insotesc senzatia de frica:
* accelerarea batailor inimii sau palpitatii;
* cresterea frecventei respiratiilor sau senzatia de disconfort toracic;
* transpiratii;
* greata sau disconfort abdominal;
* senzatia pierderii echilibrului, ameteli, vertij;
* tensiune musculara;
* parestezii (intepaturi) ale membrelor.
In toate aceste situatii, persoana percepe teama ca fiind exagerata si irationala, insa nu o poate controla altfel decat prin evitarea situatiei fobice. De altfel, de cele mai multe ori, aceste evitari devin problema in sine. De frica fricii, persoana ajunge sa-si restringa posibilele contacte cu obiectul fricii. si, cu cat spaima este mai importanta, cu atit comportamentele de evitare sunt mai complexe si mai extinse.
Nu sunt rare cazurile in care, o data ce seria evitarilor ia amploare, persoana ajunge sa fie tintuita la domiciliu, considerat singurul bastion "sigur" in lupta cu obiectul fobic. De-abia atunci cand situatia scapa de sub control, cand cei din jur se alarmeaza de amploarea comportamentelor de evitare, este posibil ca persoana sa faca apel la ajutor de specialitate.
Peste 50% dintre adulti au macar o frica specifica: de serpi, paianjeni, sobolani sau de cutremure.
Ce se poate face?
Vestea cea buna e ca aceste tulburari au leac, iar frica poate fi tinuta sub control...
Tratamentul fobiilor dispune actualmente de o serie de medicamente, utile in special in tratamentul agorafobiei si al fobiei sociale. Unele antidepresive si-au dovedit eficacitatea, conform unor studii clinice. Anxioliticele pot reduce o parte din manifestari si pot incuraja persoana sa se adapteze mai bine la "ideea" de nesiguranta in prezenta stimulului fobogen.
Pentru fobiile simple (specifice), cea mai indicata cura este psihoterapia. Principiul terapeutic este simplu (ii rog pe cei care au mici probleme fobice sa nu citeasca in continuare) - "cui pe cui se scoate", sau, mai precis, ti-e frica de sobolani, vei ajunge sa socializezi cu rozatoarele mai mult decat oricine din cei din jur. Necesitatea terapiei este insa dictata, in cazul fricilor specifice, de valoarea ei adaptativa. Putem trai mult si bine cu o frica de serpi veninosi atita timp cat probabilitatea de a-i intalni pe asfaltul din orasul nostru este extrem de redusa. Daca urmeaza insa sa te muti intr-un loc izolat, pe valea Cernei de exemplu, unde misuna pe stanci colonii intregi de vipere si daca fobia este singurul impediment care sta in calea mutarii, poate ar trebui sa te gandesti la psihoterapie...
Fobie Definitie
ACAROPHOBIA frica de infestare a pielii cu capusi
ACEROPHOBIA teama de acreala, de acru
ACHLUOPHOBIA teama de intuneric (sau NYCTOPHOBIA)
ACOUSTICOPHOBIA teama de zgomot
ACROPHOBIA teama de inaltime
AEROPHOBIA teama de zbor, de spatii deschise de aer
AGORAPHOBIA teama de spatii deschise
AICHOMOPHOBIA Fear of pointed objects (also AICHUROPHOBIA)
AILUROPHOBIA teama de pisici (sau AELUROPHOBIA, ELUROPHOBIA,& GATOPHOBIA)
ALBUMINUROPHOBIA teama de albumina in urina, de afectiuni renale
ALEKTOROPHOBIA teama de pui
ALGOPHOBIA teama de durere (sau ODYNOPHOBIA, ODYNEPHOBIA)
AMATHOPHOBIA teama de praf
AMAXOPHOBIA teama de a fi intr-o masina sau de a o conduce(sau OCHLOPHOBIA)
AMYCHOPHOBIA teama de a fi zgariat
ANDROPHOBIA teama de barbati
ANEMOPHOBIA teama de vant
ANGINAPHOBIA teama de spatii inguste,stramte
ANGINOPHOBIA teama de dureri in gat
ANGLOPHOBIA teama de englezi sau de lucruri englezesti
ANTHOPHOBIA teama de flori
ANTHROPHOBIA teama de oameni (sau ANTHROPOPHOBIA)
ANTLOPHOBIA teama de inundatii
ANUPTAPHOBIA teama de a ramane singur
APEIROPHOBIA teama de infinit
APHEPHOBIA teama de a atinge sau de a fi atins(also HAPHEPHOBIA,HAPTEPHOBIA)
APIPHOBIA teama de albine
ARACHIBUTYROPHOBIA teama de untul de arahide lipit de cerul gurii
ARACHNEPHOBIA teama de paianjeni (sau ARACHNOPHOBIA)
ASTHENOPHOBIA teama de slabiciune, de a fi slab
ASTRAPHOBIA tema de a fi lovit de fulger(sau CERAUNOPHOBIA,KERAUNOPHOBIA)
ASTROPHOBIA teama de stele
ATAXIOPHOBIA teama de dezordine (also ATAXOPHOBIA)
ATELOPHOBIA teama de imperfectiune
ATEPHOBIA teama de ruina
AULOPHOBIA teama de fluieraturi
AUROPHOBIA tema de aur
AURORAPHOBIA tema de lumina aurolei boreale
AUTOMYSOPHOBIA tema de automurdarire
AUTOPHOBIA teama de a fi de unul singur(also EREMIOPHOBIA,EREMOPHOBIA, MONOPHOBIA)
BACILLOPHOBIA teama de germeni (also ACTERIOPHOBIA,MICROBIOPHOBIA, BACILLIPHOBIA)
BALLISTOPHOBIA teama de rachete
BAROPHOBIA teama de gravitatie
BASIPHOBIA teama de plimbare
BATHOPHOBIA teama de adancime
BATRACHOPHOBIA teama de broaste
BELONEPHOBIA teama de ace, ace de cusut (sau BELONOPHOBIA)
BIBLIOPHOBIA teama de carti
BLENNOPHOBIA teama de namol
BOGYPHOBIA teama de demoni si creaturi
BOTANOPHOBIA teama de plante si flori
BROMIDROSIPHOBIA teama de a nu-i mirosi urat corpul
BRONTOPHOBIA teama de tunete si furtuni cu tunete
CAINOPHOBIA teama de nou, de noutate (sau CAINOTOPHOBIA)
CANCEROPHOBIA teama de cancer (sau CARCINOMATOPHOBIA)
CARDIOPHOBIA teama de boli de inima
CARNOPHOBIA teama de carne
CATHISOPHOBIA teama de a sta jos
CATOPTROPHOBIA teama de oglinzi
CELTOPHOBIA teama de celti; sentiment de ura fata de celti
CENOPHOBIA teama de spatii deschise (sau KENOPHOBIA)
CERAUNOPHOBIA teama de a fi traznit
CHAETOPHOBIA teama de par
CHEROPHOBIA teama de veselie
CHIONOPHOBIA teama de zapada
CHOLEROPHOBIA teama de holera
CHREMATOPHOBIA teama de bani sau bogatie (sauCHROMETOPHOBIA)
CHROMOPHOBIA teama de culori
CHRONOPHOBIA teama de trecerea timpului
CIBOPHOBIA teama de mancare (sau SITOPHOBIA, SITIOPHOBIA)
CLAUSTROPHOBIA teama de a fi in spatii inchise, stramte
CLEPTOPHOBIA teama de furt
CLIMACOPHOBIA teama de a cadea pe scari
CLINOPHOBIA teama de a adormi
CNIDOPHOBIA teama de corzi, de sfori
COITOPHOBIA teama de relatii sexuale (sau CYPRIDOPHOBIA, GENOPHOBIA)
COMETOPHOBIA teama de comete
COPROPHOBIA teama de excremente
CREMNOPHOBIA teama de stanci si prapastii
CREMOPHOBIA teama de a fi singur
CRYOPHOBIA teama de gheata si inghet
CRYSTALLOPHOBIA teama de sticla (sau HYALOPHOBIA)
CYMOPHOBIA teama de valurile marii sau oceanului
CYNOPHOBIA teama de caini
CYPRIDOPHOBIA teama de boli venerice(sau VENEREOPHOBIA)
DEIPNOPHOBIA teama de conversatia din timpul cinei
DEMONOPHOBIA teama de spirite
DEMOPHOBIA teama de o multime de oameni(cu snsul de un numar mare de oameni adunati la un loc, de inghesuiala)
DENDROPHOBIA teama de copaci
DERMATOPHOBIA teama de piele
DERMATOSIPHOBIA teama de boli de piele (sau DERMATOPATHOPHOBIA)
DIABETOPHOBIA teama de diabet
DIDASKALEINOPHOBIA teama de scoala (sau SCHOLIONOPHOBIA)
DIKEPHOBIA teama de justitie
DINOPHOBIA teama de piscina
DIPLOPIAPHOBIA teama de a vedea dublu
DIPSOPHOBIA teama de bautura
DOMATOPHOBIA teama de propria casa
DORAPHOBIA teama de blanuri sau piei de animale
DROMOPHOBIA teama de a traversa strada
DYSMORPHOPHOBIA teama de deformitati
ECCLESIAPHOBIA teama de biserici
ECOPHOBIA teama de propria casa si imprejurimile acesteia (sau OECOPHOBIA, OIKOPHOBIA)
EISOPTROPHOBIA teama de termite (sau ISOPTEROPHOBIA)
ELECTROPHOBIA teama de electricitate
ELEUTHROPHOBIA teama de libertate
EMETOPHOBIA teama de a voma
ENTOMOPHOBIA teama de insecte
EOSOPHOBIA teama de cadere??
EREMIOPHOBIA teama de a ramane de unul singur
EREUTHOPHOBIA teama de a se inrosi
ERGASIOPHOBIA teama de munca (sau PONOPHOBIA)
ERGOPHOBIA ura fata de munca
EROTOPHOBIA teama de senzatiile erotice
ERYTHROPHOBIA teama de culoarea rosie
EUPHOBIA teama de vestile bune
EUROTOPHOBIA teama de organele genitale femnine
FEBRIPHOBIA teama de febra
FELINOPHOBIA teama de pisici
FRANCOPHOBIA ura fata de francezi, franta , si lucrurile frantuzesti(sau GALLOPHOBIA)
FRIGOPHOBIA teama de frig (sau PSYCHROPHOBIA)
GALEOPHOBIA teama de gaini
GALLOPHOBIA teama de francezi, franta , si lucrurile frantuzesti(sau GALLOPHOBIA)
GAMOPHOBIA teama de casatorie
GATOPHOBIA teama de pisici
GENIOPHOBIA teama de barbi (de oameni cu barba)
GENOPHOBIA teama de dorintele sexuale
GENUPHOBIA teama de genunchi
GEPHYROPHOBIA teama de a traversa poduri
GERASCOPHOBIA teama de a imbatrani
GERMANOPHOBIA ura fata de Germania (sau TEUTOPHOBIA, TEUTONOPHOBIA)
GEUMOPHOBIA teama de gusturi si arome (sau GEUMATOPHOBIA)
GLOSSOPHOBIA teama de a vorbi in public
GRAPHOPHOBIA teama de a scrie
GRINGOPHOBIA teama sau neplacere la vederea strainilor caucazieni
GROSSSCUMYWITHMOMPHOBIA - teama de anumite femei fara un motiv intemiat
GYMNOPHOBIA teama de nuditate
GYNEPHOBIA teama sau ura fata de femei (sau GYNOPHOBIA)
HAGIOPHOBIA teama de obiecte sfinte sau sfinti
HAMARTOPHOBIA teama de erori si pacate
HAPHEPHOBIA teama de a fi atins
HARPAXOPHOBIA teama de cauciuc
HEDONOPHOBIA teama de placere
HELIOPHOBIA teama de lumina soarelui
HELMINTHOPHOBIA teama de a fi infestat cu viermi
HEMATOPHOBIA teama de sange (sau HEMOPHOBIA)
HERPETOPHOBIA teama de reptile sau amfibieni
HIEROPHOBIA teama de obiecte sacre
HIPPOPHOBIA teama de cai
HODOPHOBIA teama de a calatori
HOMICHLOPHOBIA teama de fum, ceata
HOMILOPHOBIA teama de predici
HORMEPHOBIA teama de socuri
HYALOPHOBIA teama de sticla
HYDROPHOBIA teama de apa; teama de raie
HYGROPHOBIA teama de lichide, in special de vin sau apa
HYLEPHOBIA teama de lemn
HYPENGYOPHOBIA teama de responsabilitati (sau HYPEGIAPHOBIA)
HYPNOPHOBIA teama de somn
HYPSIPPHOBIA teama de locuri inalte (sau HYPSOPHOBIA)
IATROPHOBIA teama de a merge la medic
ICHTHYOPHOBIA teama de pesti
IDEOPHOBIA teama de idei
IOPHOBIA teama de otravuri
JUDOPHOBIA teama si ura fata de iudei si ideologia acestora (sau JUDEOPHOBIA)
KAKORRHAPHIOPHOBIA teama de esecuri si infrangeri (sau KAKORRAPHIAPHOBIA)
KATAGELOPHOBIA teama de a fi ridicol
KATHISOPHOBIA teama de a sta jos, de a se aseza
KENOPHOBIA teama de incaperi goale
KERAUNOPHOBIA teama de tunete si fulgere
KINESOPHOBIA teama de miscare
KLEPTOPHOBIA teama de hoti (sau CLEPTOPHOBIA)
KOPOPHOBIA teama de examinare fizica sau psihica
LALIOPHOBIA teama de a vorbi (sau LALOPHOBIA)
LEPROPHOBIA teama de leprosi (sau LEPRAPHOBIA)
LEVOPHOBIA teama de obiectele situate in partea stanga a corpului
LIMNOPHOBIA teama de lacuri
LINONOPHOBIA teama de corzi, de sfori
LOGOPHOBIA teama de cuvinte
LYSSOPHOBIA teama de a innebuni (sau MANIAPHOBIA)
MAIEUSIOPHOBIA teama de sarcina
MASTIGOPHOBIA teama de bataie
MECHANOPHOBIA teama de masinari
MELISSOPHOBIA teama de albine
MENINGITOPHOBIA teama de meningita
MERINTHOPHOBIA teama de a fi limitat
METALLOPHOBIA teama de metale
METEOROPHOBIA teama de meteoriti
MICROPHOBIA teama de germeni, de microbi (sau SPERMOPHOBIA)
MISOPHOBIA teama de a fi contaminat prin mizerie (sau MUSOPHOBIA, RHYPOPHOBIA)
MOLYSOMOPHOBIA teama de infectii (sau MYSOPHOBIA)
MONOPATHOPHOBIA teama de rau intr-o anumita parte a corpului
MONOPHOBIA teama de a ramane singur
MOTORPHOBIA teama de motoarele vehiculelor
MUSICOPHOBIA teama, neplacere la auzul muzicii
MUSOPHOBIA teama de soareci
MYSOPHOBIA teama de infectii
MYTHOPHOBIA teama de a face afirmatii false (de a minti)
NEBULAPHOBIA teama de nori
NECROPHOBIA teama de cadavre
NEGROPHOBIA teama, ura fata de negri(personele de culoare)
NEOPHOBIA teama de nou, de noutate
NOCTIPHOBIA teama de noapte
NOMATOPHOBIA teama de nume
NOSEMAPHOBIA teama de boli, de a fi bolnav
NOSOPHOBIA teama de a contacta o boala (sau PATHOPHOBIA)
NUCLEOMITAPHOBIA teama de moarte prin arme nuceare
NUDOPHOBIA teama de nud (sau NUDIPHOBIA)
NYCTOPHOBIA teama de intuneric sau de noapte
OCHLOPHOBIA teama de multimi (de oameni)
OCHOPHOBIA teama de vehicole
ODONTOPHOBIA teama de dinti, in special de dintii animalelor
ODYNOPHOBIA teama de durere (sau ALGOPHOBIA, ODYNEPHOBIA)
OENOPHOBIA teama de vin (sau OINOPHOBIA)
OIKOPHOBIA teama imprejurimile casei
OLFACTOPHOBIA teama de mirosuri (sau OSMOPHOBIA)
OMBROPHOBIA teama de ploaie
OMMATOPHOBIA teama de ochi
ONEIROPHOBIA teama de vise
ONOMATOPHOBIA teama de a auzi anumite cuvinte sau fraze
OPHIDIOPHOBIA teama de serpi
OPTOPHOBIA teama de deschide cineva ochii brusc
ORNITHOPHOBIA teama de pasari
OSMOPHOBIA teama de mirosuri
OSPHRESIOPHOBIA teama ,neplacerea de a simti mirosul pielii, al corpului
OURANOPHOBIA teama de rai
PAEDOPHOBIA teama de papusi sau de copii (sau PEDIOPHOBIA, PEDIPHOBIA)
PANOPHOBIA teama de orice, teama fara obiect (sau PANPHOBIA, PANTAPHOBIA)
PAPAPHOBIA teama de papa lucrurile care tin de papa
PARALIPOPPHOBIA teama de a neglija o datorie
PARAPHOBIA teama de perversiuni sexuale
PARASITOPHOBIA teama de paraziti (sau PHTHIRIOPHOBIA)
PARTHENOPHOBIA teama de femei virgine
PATHOPHOBIA teama de boli si germeni
PATROIOPHOBIA teama de ereditate
PECCATIPHOBIA teama de a pacatui (sau PECCATOPHOBIA)
PEDICULOPHOBIA teama de paduchi
PELLAGRAPHOBIA teama de a face peleagra
PENIAPHOBIA teama de saracie
PHAGOPHOBIA teama de a manca si a inghiti
PHARMACOPHOBIA teama de medicamente
PHASMOPHOBIA teama de fantome
PHENGOPHOBIA teama de lumina zilei
PHILOSOPHOBIA teama de filozofie si filozofi
PHOBOPHOBIA teama de teama insesi
PHONOPHOBIA teama de zgomot
PHOTANGIOPHOBIA teama de durerea de ochi cauzata de lumina soarelui
PHOTOPHOBIA teama de lumina
PHTRIRIOPHOBIA teama de paraziti
PHTHISIOPHOBIA teama de tuberculoza (sau TUBERCULOPHOBIA)
PLACOPHOBIA teama de morminte
PNIGEROPHOBIA teama de sufocare
PNIGOPHOBIA teama de sufocare, de sugrumare, de innecare
POGONOPHOBIA teama de oamenii cu barba
POINEPHOBIA teama de multe lucruri, nedefinite
POLITICOPHOBIA teama sau ura fata de pliticieni
POLYPHOBIA teama de o multime de lucruri, nedefinite
PONOPHOBIA teama de oboseala
PORPHYROPHOBIA teama fata de culoarea rosie, purpurie
POTAMOPHOBIA teama de rauri si ape curgatoare
POTOPHOBIA teama de bautura
PROTEINPHOBIA teama de mancarea cu continut proteic mare(ex carne)
PSYCHOPHOBIA teama de minte, gandire
PSYCHROPHOBIA teama de temperaturi scazute
PTERONONPHOBIA teama de pene
PYREXIOPHOBIA teama de febra
PYROPHOBIA teama de foc
RHABDOPHOBIA teama de a fi batut
RHYPOPHOBIA teama de murdarie
RUSSOPHOBIA teama, ura fata de Rusia si rusi
SATANOPHOBIA teama de Satan
SCABIOPHOBIA teama de raie
SCATOPHOBIA teama de excremente; teama de a folosi cuvinte obscene
SCHOLIONOPHOBIA teama de scoala (sau DIDASKALEINOPHOBIA)
SCIAPHOBIA teama de umbre (sau SCIOPHOBIA)
SCOLECIPHOBIA teama de viermi (sau VERMIPHOBIA)
SCOPOPHOBIA teama de a fi inchis (sau SCOPTOPHOBIA)
SCOTOPHOBIA teama de intuneric
SELAPHOBIA teama de blitzuri
SELENOPHOBIA teama de luna
SIDERODROMOPHOBIA teama de tiruri sau trenuri
SIDEROPHOBIA teama de stele
SINOPHOBIA teama, ura fata de China si chinezi
SITOPHOBIA teama de mancare (sau CIBOPHOBIA)
SPRECTROPHOBIA teama de fantome si spectre
SPERMOPHOBIA teama de germeni
SPHEKSOPHOBIA teama de viespi
STASIBASIPHOBIA teama de a sta intr-un loc sau de a se plimba (also STASIPHOBIA)
STENOPHOBIA teama de spatii inguste
SYPHILIPHOBIA teama de face sifilis (sau SYPHILOPHOBIA)
TABOPHOBIA teama de a nu fi bolnav
TAPHEPHOBIA teama de morminte; teama de a fi ingropat de viu (sau TAPHOPHOBIA)
TAPINOPHOBIA teama de lucruril mici
TELOPHOBIA teama de teologie
TELEPHONOPHOBIA teama de a utiliza telefonul
TERATOPHOBIA teama de monstrii sau de a naste monstrii
THAASOPHOBIA teama de plictiseala
THALASSOPHOBIA teama de mare, de ocean
THANTOPHOBIA teama de moarte
THEATROPHOBIA teama de teatre
THEOPHOBIA teama de dumnezeu
THERMOPHOBIA teama de caldura mare, arsita
TOCOPHOBIA teama de nastere unui copil
TOMOPHOBIA teama de operatii chirurgicale
TONITROPHOBIA teama de tunete
TOPOPHOBIA teama de a urca pe o scena; teama de anumite situatii sau imprejurari
TOXICOPHOBIA teama de intoxicatii, otraviri (sau TOXIPHOBIA)
TRAUMATOPHOBIA teama de razboi
TREMOPHOBIA teama de vibratii
TRICHINIPHOBIA teama de trichineloza (sau TRICHOPHOBIA & TRICHOPATHOPHOBIA)
TRYPANOPHOBIA teama de injectii sau vaccinuri (sau VACCINOPHOBIA)
VENEROPHOBIA teama de boli venerice
VERMIPHOBIA teama de viermi (sau SCOLECIPHOBIA)
XENOPHOBIA teama de straini (sau ZENOPHOBIA)
XYLOPHOBIA teama de paduri
ZELOPHOBIA teama de gelozie
ZOOPHOBIA teama de animale
joi, 8 octombrie 2009
http://blog.husaru.ro
O faptă făcută e deja trecut.
Pământul e destul de mare pentru a ascunde orice, dar nu fapte.
O acţiune trecută e deja prelucrată, îşi are cavitatea bine stabilită în facultatea şi judecata sufletului tău. Sigur, există mutare, există înlocuire, preschimbare, dar, la fel ca prima impresie, primul efect sau convingere asupra unui lucru (infim sau nu), fapta îşi lasă semnele pe toată suprafaţa pe care poate acţiona, îşi are locul înainte de a i-l fixa cineva şi, uneori, deşi nu ar fi trebuit luată în sine, pătează, doare şi îţi creează o suferinţa morală colosală, nefinită.
Şi un lichid incolor îţi umezeşte ochii.
Nimeni nu poate înţelege profunzimea schimbărilor zilnice pe care le suferi.
Te întrebi mirat de orice, de privirea unui trecător, de cuvinte care ţi-au fost adresate de multă vreme, te gândeşti la vorbele pe care le-ai aruncat acum trei zile, acum două luni, într-o discuţie efemeră cu persoana ţie-ţi dragă, exact când te ridicai din pat. Nu ai vrut să-i spui ce i-ai spus, dar ai făcut-o. Şi ai uitat. Acum… ai uitat. Pentru un moment crezi că ai scăpat din vâltoarea gândurilor, din vârtejul amintirilor. Te ridici din pat, realizezi că ai visat. Alergi cu gândul la orice detaliu, realizezi că trăieşti uneori din dorinţele frumoase pe care poţi să ţi le permiţi, poate evadezi, atemporal, din realitate.
Ei nu pot înţelege cum suporţi eşecul şi confuzia.
Poţi fugi departe, poţi să-ţi iei micile măsuri de siguranţă, dar oare poţi scăpa vreodată?
Sau e adevărul pe care nu ai tăria sau viclenia de a-l ascunde destinului.
Suntem suma fobiilor noastre, suntem fobiile noastre concrete, privite de partea cealaltă a oglinzilor, suntem nerezonabili, patologici, mici fortăreţe imparţiale, ne cercetăm scopurile, ne absolvim orice acuzaţie care ne-ar putea fi imputată, ne pardonam iraţional, încercăm să ne încadrăm în tiparele acestea, în şabloanele învăţate, clişee penibile, supărătoare.
Dacă totuşi raţionăm…
Suntem falşi, subiectivi, dezorientaţi, zăpăciţi şi uşor de anticipat, ascultăm muzici, împreună, ne îmbrăţişăm, facem amor, procreăm, zâmbim, acţionăm bulversaţi, ne ascundem, revenim, jucăm, evadăm, trăim diverse situaţii, felurite, pastelate, infinite, inepuizabile, fugim din cadre în alte cadre, cunoaştem tot mai mult, fără încetare, dăinuim, constatăm, ezităm, luăm hotărâri, şovăim, creştem, involuăm, suferim, ispitim, afectăm alte persoane, le încercăm, străbatem necazuri, spălăm temeri, ne îndoim până la calvar de devotamentul fiinţei perene de lângă noi, trudim, asudăm, stigmatizăm şi osândim alte persoane pentru insuccese şi ratări particulare.
Iubim, trăim.
luni, 5 octombrie 2009
STRIGATOR LA CER ...
Conform EVZ, Mircea Pavel un detinut din Timisoara condamnat la 20 ani de inchisoare a depus plangere penala "impotriva numitului Dumnezeu, domiciliat in cer" aducand urmatoatele acuzatii: inselaciune, tainuire, abuz in serviciu, trafic de influenta si primire de fo-loase necuvenite.
�Subsemnatul Pavel M., detinut in Penitenciarul Timisoara si condamnat la 20 de ani inchisoare pentru omor, solicit deschiderea actiunii penale impotriva numitului Dumnezeu, domiciliat in cer, reprezentat in Romania de biserica ortodoxa romana, iar in Timisoara de catre Mitropolia Romana, pentru comiterea infractiunilor prevazute de art. 215 (inselaciune), 221 (tainuire), 246 (abuz in serviciu contra intereselor persoanelor), 256 (primire de foloase necuvenite) si 257 (trafic de influenta). In fapt, prin botezarea mea la biserica s-a facut un contract cu paratul pentru a-l indeparta pe diavol de mine si a ma feri de necazuri. Pana acum, paratul nu si-a onorat contractul. Dimpotriva a pretins si primit de la mine in cursul vietii diferite bunuri si rugaciuni in schimbul iertarii pacatelor si promisiunii ca voi scapa de necazuri si voi avea o viata mai buna, dar m-a lasat in mainile diavolului.�
Solicitarea detinutului Mircea Pavel, a fost pasata de la politie la tribunal pana cand a primit un numar de inregistrare la tribunal.Detinutul Pavel Mircea s-a constituit si parte vatamata, acuzandu-l pe Dumnezeu de luare de mita si inselaciune si cerandu-i sa-i inapoieze toti banii pe care i-a cheltuit pe lumanari si slujbe platite la preoti, care nu au avut nici un efect.
Solutia pusa de anchetatori pe plangerea detinutului a fost aceea de neincepere a urmaririi penale sub motivatia ca Dumnezeu nu este o persoana reala si nu are domiciliu.
duminică, 4 octombrie 2009
OLD SCHOOL
M a intreb cati stiu ce inseamna old school, sau sa faca diferenta dintre rap si hip-hop...sunt putini , sunt convinsa.Ma intreb cati dintre voi au ascultat vreodata grandmaster flash & fourious five"de unde a pornit si numele de hip-hop"de fapt de la Melle Mel,si pana la Run DMC,Public Enemy,NWA,desigur Eazy-E parintele gangsta rapului,Sugarhill Gang-prima melodie "hip-hop" care a castigat un dic de aur si astfel muzica negrilor a devenit celebra. Astia faceau muzica cu suflet si multe ore in studio , fara bling bling si pimp pimp :D . Pacat ca urmasii acestor zei ai muzicii rap isi bat joc de propria lor istorie , fac clipuri impopotanate cu femei , cu masini , piscine , isi arata sticlele de Cristal si lanturile. In schimb versurile sunt sarace ca si intelect , se repeta sau au numai " yeahhhh " si "shortyyy" , de instrumental nu mai vorbesc , ca se fura liniile melodice grupa mare si nu te miri daca auzi ca 50Cent si Lil' nu stiu cum au acelasi instrumental....Singurul care se mentine tare si e cel mai bun la ora actuala e inconfundabilul DMX , un adevarat Guru in Rap-ul de azi! Ar fii superb daca ceilalti ar lua exemplu si s-ar concentra pe talentul lor si nu pe efectele clipului sau pe renumele compozitorului , iar daca nu au talent ar face un gest destept sa se retraga lasand loc celor care au !!
Peace !
RUN DMC
Nume: Run DMC
Gen: Hip Hop (Old School, East Coast)
Membri: MCs - Run, DMC
DJ - Jam Master Jay
Locatie: Queens, New York, SUA
In prezent: Dupa asasinarea lui Jam Master Jay (30 octombrie 2002), grupul s-a despartit (in noiembrie, Run declarand: "No one will want to see Run-DMC without Jam Master Jay. Run-DMC is officially retired"). Run si DMC au scos fiecare cate un album solo.
Site Oficial: www.rundmcmusic.com, www.me-dmc.com (site-ul lui DMC),Run DMC, unul dintre grupurile care au facut istorie in hip hop, este considerat ca fiind cel care a adus hip hop-ul in atentia publicului larg (mainstream). Format in 1983 de catre Joseph Simmons (Run), Darryl McDaniels (DMC) si Jason Mizell (Jam Master Jay), grupul avea sa schimbe fata hip hop-ului de la acea vreme.
Run si-a inceput cariera ca Dj la Dej Jam (label-ul fratelui sau, Russel Simmons), alaturi de Kurtis Blow. Impartasindu-si experienta pe scena prietenului sau din copilarie, Darryl McDaniels, a inceput sa cante alaturi de acesta la un club din Hollis. Mai tarziu, celor doi li s-a alaturat Jason Mizell (Jam Master Jay) si astfel s-a format acel grup care peste putin timp avea sa largeasca granitele hip hop-ului si sa faca cunoscuta aceasta muzica, RUN DMC.
In 1983 au lansat primul single, "It's Like That" (inregistrat pe o caseta alaturi de "Sucker MC's"). Cele doua cantece au avut un succes imens, intrand in atentia publicului si a mass mediei. O multime de posturi radio au inclus "It's like that" in playlist-ul din timpul zilei, dupa ce la inceput era difuzat doar noaptea, alaturi de alte piese rap. Putin mai tarziu Run DMC a ajuns prima formatie rap al carei videoclip sa fie difuzat pe MTV.
Pe 27 martie 1984 au scos albumul de debut intitulat "RUN-D.M.C.", care s-a vandut in peste 500 000 copii (gold) fiind asftel primul album rap marcat "Gold" (vezi RIAA Certification) . La acea vreme, acesta era cel mai de succes album rap lansat vreodata. Succesul lor a continuat cu o serie de concerte (US Live Aid - 1985 fiind cel mai important) si un al doilea album ("King of Rock" - peste 1 000 000 copii vandute), pentru ca cel de-al treilea album, cel din 1986, intitulat "Raising Hell" sa se vanda in peste 3 milioane de copii, devenind cel mai bine vandut album rap din istorie. Acest record a fost intrecut mai tarziu, in anii '90, cand hip hop-ul devenise mult mai popular. Albumul continea si "Walk This Way", rezultatul faimoasei colaborari cu Aerosmith. Piesa a devenit foarte populara, videoclipul fiind difuzat frecvent pe MTV.Succesul lor a cunoscut insa o perioada de declin. Albumul din 1990, "Back from Hell" s-a vandut foarte prost. Inainte de lansarea acestuia, Run fusese acuzat de viol, iar pentru DMC incepusera sa apara probleme cu corzile vocale. Au reusit insa sa renasca in 1993 prin albumul "Down With the King", vandut in peste 1 milion de copii. Dupa acesta, au ramas mai mult in umbra pana la sfarsitul anilor '90, cand au inceput sa lucreze la un nou material (1999). Au trebuit doi ani ca sa fie finalizat, aceasta datorita contradictiei dintre stilurile pe care fiecare dintre membrii grupului voia sa le adopte: Run dorea o apropiere de rock, in timp ce DMC dorea ca muzica lor sa fie mai lenta, relaxanta. Jam Master Jay opta pentru niste beaturi care sa sune mai mult R&B si mai putin Old School.
In cele din urma, albumul intitulat "Crown Royal" a fost finalizat si lansat in 2001, dar nu a fost primit cu prea mult entuziasm de catre fani, deoarece artistii invitati aproape ca l-au inlocuit pe DMC pe toate piesele (din cauza problemelor pe care acesta le avea cu corzile vocale). O singura piesa era cantata numai de Run DMC: cea care poarta si numele albumului.
In 2002 au cantat in deschidere pentru Aerosmith la "Girls of Summer Tour".
In acelasi an, pe 30 octombrie, Jam Master Jay a fost asasinat in studioul sau de inregistrari din Queens. Criminalul nu a fost descoperit nici pana in ziua de azi. Cauzele asasinarii sale sunt de asemenea neclare, deoarece JMJ nu era un om care sa-ti dea motive sa-l urasti. Unii cred ca ar fi fost implicat intr-o afacere cu droguri, altii cred ca ar fi intrat in conflict cu niste dealeri, iar altii sunt de parere ca ar fi vorba de implicarea acestuia in descoperirea si lansarea gangsta raperului 50 Cent. Dupa moartea acestuia, Run a declarat:
"Run DMC is officially retired. I can't get out onstage with a new DJ [...] Nobody wants to see Run and DMC without Jay. [...] I don't know any other way but [to perform] with the three original members. We're retired, does anybody have a job out there?" ("Run DMC si-a incetat oficial activitatea. Nu putem urca pe scena cu un nou DJ. Nimeni nu va dori sa vada Run DMC fara Jam Master Jay. Ne-am retras, are cineva o slujba?")
vezi MTV News pentru mai multe detalii.
O sumedenie de artisti, oameni de afaceri si prieteni si-au exprimat regretele pentru cele intamplate si s-au implicat pentru ajutarea familiei lui JMJ si prinderea criminalului. Printre acestia se numara si Russel Simmons, P. Diddy, LL Cool J, Dr. Dre, Eminem, Aerosmith, Method Man, Interscope Records, Muder Inc. Records. O multime de campanii s-au organizat apoi pentru reducerea violentei de pe strazi, inlaturarea conflictelor si agresivitatii din muzica rap si, bineinteles, prinderea criminalului.
In 2004, revista The Rolling Stone a clasat Run DMC pe locul 48 in topul celor mai mari 100 artisti din toate timpurile.
Run DMC este una dintre cele mai respectate si mai iubite formatii de rap din toate timpurile. Multe evenimente au fost organizate in memoria lui JMJ si in cinstea grupului.
"Until Run-DMC I thought that hip-hop was something that was only going to be done in basements and in clubs," ("Pana la aparitia grupului Run DMC credeam ca hip hop-ul va fi numai pentru subsoluri si cluburi.") a declarat Ice-T.
Eminem povesteste: "I went to a Run-DMC concert and they actually made me believe that hip-hop could be big. Rap was never at that level. We'd never seen it like that. Run-DMC broke down the barriers. They were the first real rap stars. Everyone in the game today owes something to them." (" Am fost la un concert Run DMC si m-au facut sa cred ca hip hop-ul va fi intr-o zi ceva maret. Rap-ul nu mai fusese niciodata la un asemenea nivel. Run DMC au trecut barierele, devenind primele staruri rap. Orice iubitor de hip hop de astazi le este dator lor.")
Intotdeauna au reusit sa vina cu ceva nou. Primele single-uri, "It's Like That" si "Sucker MC's" se bazau numai pe beaturi electronice, lucru incercat pana atunci de maestrul Dj Afrika Bambaataa. Era oricum, ceva relativ nou. Felul insa in care isi spunea fiecare rimele a fost revolutionar. DMC intervenea la partea lui Run si invers, aveau loc schimburi rapide de replici, fara pauze intre partile celor doi...aceasta era intr-adevar ceva nou, ceva ce nimeni nu mai facuse. In zilele noastre, aceste lucruri sunt obisnuite, dar ei au fost primii care sa o faca. Cu al doilea album au introdus chitara in muzica rap. Influentele din muzica rock se fac simtite in cadrul mai multor piese.
Run DMC si-au adus, poate, cea mai mare contributie la dezvoltarea acestei muzici. Realizarile vorbesc de la sine:
• Primii artisti rap care sa aiba albume RIAA gold (aur), platinum (platina), si multi-platinum (multi-platina).
• Primii artisti rap care sa primeasca o nominalizare Grammy Award.
• Primii artisti rap al caror videoclip sa fie difuzat de MTV.
• Primii artisti rap care sa apara pe coperta revistei Rolling Stone.
• Primii artisti rap care sa faca o colaborare rap/rock: in 1986 "Walk This Way" cu Aerosmith. Acesta a fost un adevarat hit la acea vreme.
• Singurii artisti rap care sa cante la "Live Aid" in 1985 si primii care sa cante la scara larga.
Acum, fiecare dintre cei doi membri ramasi in viata (Run si DMC) si-au continuat carierele drept artisti solo. In 2005, Run a lansat albumul "Distortion", iar acum planuieste sa mai lanseze unul impreuna cu Kid Rock si un mix-tape cu KRS-One si Boogie Down Productions. DMC a lansat si el un album solo, Checks Thugs and Rock N Roll.
Discografie:
Run-D.M.C.
* Anul: 1984
* Pozitionari: #53 SUA, #14 Top R&B/Hip Hop
* Vandut in peste 500 000 de copii
* Single-uri: "It's Like That", "30 Days", "Hard Times", "Rock Box"
King of Rock
* Anul: 1985
* Pozitionari: #52 SUA, #12 Top Albume R&B/Hip-Hop
* Vandut in peste 1 milion de copii
* Single-uri: "King of Rock", "Can You Rock It Like This", "You Talk Too Much"
Raising Hell
* Anul: 1986
* Pozitionari: #3 SUA, # 1 Top R&B/ Hip Hop
* Vandut in peste 3 milioane de copii; cel mai de succes album semnat Run DMC
* Single-uri: "Walk This Way", "My Adidas", "It's Tricky", " You Be Illin"
Tougher Than Leather
* Anul: 1988
* Pozitionari: #9 SUA, #2 Top R&B/ Hip Hop
* Vandut in peste 2 milioane de copii
* Single-uri: "Run's House", "Beats To The Rhyme", "Mary, Mary", "I'm Not Going Out Like That"
Back From Hell
* Anul: 1990
* Pozitionari: #81 SUA, #16 Top R&B/ Hip Hop
* Single-uri: "Pause", "What It's All About", "Faces", "The Ave."
Down With the King
* Anul: 1993
* Pozitionari: #7 SUA, #1 Top R&B/ Hip Hop
* Vandut in peste 500 000 de copii
* Single-uri: "Down With the King", "Ooh Wathcha Gonna Do", "Can I Get It, Yo"
Crown Royal
* Anul: 2001
* Pozitionari: #37 SUA, #22 Top R&B/ Hip Hop
* Single-uri: "Rock Show", "Let's Stay Together (Together Forever)"
Albume "Greatest Hits":
* Together Forever: Greatest Hits 1983–1991 (1991) (Profile Records)
* High Profile: The Original Rhymes (2002) (Profile Records)
* Greatest Hits (2002) (Profile Records)
* The Best of Run DMC (2003) (Profile Records)
* Ultimate Run-D.M.C. (2003) (Profile Records)
* Artist Collection: Run DMC (2004) (Arista Records)
* Live At Montreux 2001 (2007) (Eagle Records)
N.W.A
"Taticii gangsta rap-ului", asa cum ii numesc unii, desi nefiind creatorii acestui gen, sunt cei care l-au dezvoltat si l-au facut cunoscut, fara ajutorul radioului sau al MTV. Activ din 1986 pana in 1991, grupul a facut o adevarata revolutie, ridicand rap-ul de pe Coasta de Vest a Americii deasupra celui de pe Coasta de Est, care pana atunci domina aceasta muzica. Revista Rolling Stone i-au plasat pe locul 83 in clasamentul lor al celor mai mari 100 artisti din toate timpurile. Componentii sai au devenit apoi independent nume grele in hip hop: Eazy-E, Dr. Dre, Ice Cube, MC Ren.
Totul a inceput dupa ce Eazy-E i-a angajat pe Dre, Ice Cube si Dj Yella drept producatori pt labelul sau, Ruthless Records. Refuzul formatiei HBO de a folosi unul dintre cantecele scrise de Ice Cube a dus la formarea grupului (1986) care va fi cunoscut de intreaga lume drept N.W.A. ("Niggas with attitude"). Desi nefiind un MC, Eazy-E s-a hotarat sa cante el insusi piesa refuzata de HBO, aceasta numindu-se "Boyz in da hood". Observandu-i potentialul, Ice Cube, Dr. Dre, Dj Yella si Arabian Prince s-au decis sa formeze un grup alaturi de el (N.W.A.). In 1987 a fost lansat albumul de debut, "N.W.A. and The Posse", care de fapt era o compilatie a artistilor de la Ruthless Records. Ei si-au pus amprenta pe doar 4 din cele 11 trackuri: "Dopeman", "8 ball", "Panic Zone" si "Boyz in da hood" (Eazy-E solo).
Anul 1988 aduce schimbari importante: MC Ren se alatura grupului, in timp ce Arabian Prince il paraseste in luna iulie. Pe 8 august 1988 are loc lansarea albumului "Straight Outta Compton", un album revelator, un adevarat hit underground (2x platina), care insa nu a beneficiat de sprijinul presei, radioului sau al MTV. Beat-urile au fost compuse de Dre si Yella, in
timp ce de versuri s-au ocupat Ice Cube si MC Ren. Eazy-E, bineinteles, s-a ocupat de management si cantat. Cantecele de pe acest album au atras atentia autoritatilor, dar bineinteles si a publicului. Teme abordate: rasismul, brutalitatea si nedreptatea politiei, viata grea a oamenilor din ghetou, consumul si distributia de droguri, sexul si conflictele de pe strada, care adesea erau rezolvate cu ajutorul armelor de foc. Piesa "Fuck the Police", fiind probabil cea mai ostila dintre toate, i-a adus in conflict cu autoritatile: F.B.I.-ul a trimis o scrisoare la Ruthless Records, sugerand ca N.W.A. ar trebui sa aiba grija ce canta, in timp ce politia a refuzat sa le ofere protectie in timpul concertelor. Toate acestea nu au facut insa decat a le creste popularitatea.
La o luna dupa lansarea lui "Straight Outta Compton" a fost lansat si primul album solo al lui Eazy-E, "Eazy duz it", in care singurul invitat a fost MC Ren. Totusi, toti membrii N.W.A. au contribuit la productia acestuia: Dre si Yella au avut grija de beaturi, in timp ce The D.O.C. (care mai scrisese si unele versuri pt N.W.A.), MC Ren si Ice Cube s-au ocupat de versuri. Albumul a fost vandut in peste 2000000 copii.
La sfarsitul anului 1989, Ice Cube paraseste grupul din cauza unor probleme cu managementul labelului, iscandu-se asadar o cearta intre el si ceilalti membri. Odata cu plecarea lui a disparut amenintarea politica, stilul N.W.A. schimbandu-se mult, la fel si temele abordate. Aproximativ cinci luni mai tarziu, N.W.A. lanseaza "100 miles and runnin'", in care se pomeneste de Ice Cube ca de un al cincilea membru, care insa nu a putut sa mearga pana la capat. Ice Cube raspunde prin "No vaseline", un cantec de pe albumul sau "Death Certificate", un atac la adresa celorlalti membri N.W.A., dar si a managementului lui Ruthless Records. Cand a fost lansat acest cantec insa, N.W.A. deja nu mai exista.In 1991, iese pe piata albumul "Efil4zaggin" ("Niggaz for life" citit invers), plin de versuri misogine si violente. Albumul a fost intens criticat, dar din nou, toate acestea nu au facut altceva decat sa-i faca mai multa publicitate.
Desi grupul se bucura de succes, la inceputul anului 1992, Dre paraseste Ruthless Records pentru a infiinta Death Row Records impreuna cu Suge Knight. Tratativele pentru contractul lui Dre au loc sub presiunea unor amenintari cu moartea primite de Eazy si Heller de la Suge Knight. Cei doi il lasa in cele din urma pe Dre sa plece, dar retin o parte dintre drepturile de autor ale tuturor productiilor acestuia. Acest lucru marcheaza sfarsitul lui N.W.A. Intre Death Row si Ruthless incepe o rivalitate, transpusa si in piesele artistilor de la cele doua label-uri. Pe albumul solo de debut al lui Dre, "The Chronic", acesta, impreuna cu Snoop Dogg, ii critica intens pe Eazy-E si pe ceilalti artisti de la Ruthless. La fel face si Eazy pe albumul sau "It's On (Dr. Dre) 187um Killa".
Toate conflictele se sting odata cu moartea lui Eazy-E, in 1995. Dre si Ice Cube colaboreaza si scot hitul "Natural Born Killaz", in timp ce MC Ren apare ca invitat pe albumul lui Dre din 1999, "2001". Cei trei se reunesc pentru cantecul "Hello", de pe albumul lui Ice Cube, "War & Peace Vol. 2 (The Peace Disc)" din 2000 si pentru "The Up in Smoke Tour", cand au facut planuri pentru un nou album N.W.A. (cu Snoop Dogg inlocuindu-l pe Eazy-E). Aceste planuri au ramas insa doar planuri, existand prea multe impedimente: carierele solo ale fiecaruia, productiile, afacerile (money shit), distanta si obtinerea dreptului de a folosi numele "N.W.A.". Oricum, acest nou N.W.A. ar fi fost o mare porcarie si o mare greseala din partea fiecaruia.- in 1986, la formare, din grup faceau parte si The D.O.C. si Krazy Dee.
- The D.O.C. a parasit grupul dupa primul album, "N.W.A. and the Posse", pentru o cariera solo. El a contribuit ca producator la toate albumele N.W.A.
- Krazy Dee, cunoscut si drept Culo Popper sau Krazy D, a parasit grupul in 1988 si in acelasi timp si Ruthless Records pentru o cariera solo.
- N.W.A. s-a destramat odata cu plecarea lui Dr. Dre si The D.O.C. la Death Row, acestia fiind producatorii principali.
- Desi dupa destramare, cam toti membrii N.W.A. erau certati intre ei (Ice Cube cu toti, Dr. Dre cu toti, Mc Ren cu toti dupa plecarea din 1994 de la Ruthless Records, Eazy-E si Yella ramanand prieteni), cu timpul conflictele dintre ei s-au stins, devenind din nou prieteni. De asemenea, toti si-au exprimat regretul pentru moartea lui Eazy-E, desi numai Dj Yella a fost alaturi de el pana la moarte.Discografie N.W.A.:
* N.W.A. and the Posse (1987) Gold
* Straight Outta Compton (1988) 3x platina
* 100 Miles and Runnin' (1990) platina
* Niggaz4life (1991) 2x platina
Compilatii lansate dupa destramare:
* Greatest Hits (1996) Gold
* The N.W.A. Legacy, Vol. 1: 1988-1998 (1999) platina
* The N.W.A. Legacy, Vol. 2 (2002) Gold
* The Best of N.W.A. - The Strength of Street Knowledge (2007) Gold
Abonați-vă la:
Postări (Atom)